1 Kasım 2013 Cuma

FUTBOL SÖRFÜ

                                               


                                               

 Sezon içi haftalarda takımını uygun bir şekilde maça ‘’sokmak’’ çok önemlidir! Maça doğru giden o 5-6 gün, ritim ve şekil olarak, bize göre, adeta bir sörfçüyü tarif eder…Maçtan önce, antrenman yüklemeleri, normal olarak azalıyor, ama azalma düz bir şekilde değil, dalgalı olmalıdır! Antrenman içerikleri maç motifli kısa ve yoğun, ayni zamanda futbolcuların genel ve özel işlevliğini belli seviyede tutan ve toparlayan olmalıdır.

  Takımı maça sokarken, durumu, çok mühimdir.Bize göre, maç haftasında tespit edilen ve ona göre, haftayı şekillendirecek durumlar şöyle:

1    ---  Takım çok antrenmanlı, kondisyonu yüksek ise, maç günü sabahı ‘’kamçılayıcı’’antrenman yapılmasını şiddetle tavsiyemizdir!
2      --- Takımın durumu iyi, kendini hazır hissediyorsa, son 1-2 gün dinlenme yerine kısa, stresi giderecek antrenmanlar yapılmalı!
3     --- Takım objektif veya subjektif nedenler ile, antrenmanlı değil ise, maç sabahı antrenmana kesinlikle karşıyız!
4     --- Takım çok yorgun ise, maçtan önce 2 gün istirahat, son gün ise ‘’kamçılayıcı’’antrenman uygulanır!


   Milli maçlar aralarında 3 gün aralar vermek yerine, takımın zaaf yerlerini uygun antrenmanlar ile kapatmaya yönelik çalışılmalı. Genelde, burada elit takımlar kondisyon ağırlıklı antrenmanlara başvurur ve futbolcularını önündeki maç raylarına ‘’oturtmaya’’çalışırlar.

   Takımı maçtan ‘’çıkartmak’’da benzeri meziyet gerekir. Burada, önemli olan futbolcuların toparlanma süreçleri mümkün oldukça çabuk başlatmak! Maçtan sonra 15 dakika bir yavaş koşu, bu konuda çok yardımcı olacaktır. Yanında 10 dakikalık gerdirme, pastanın çileği olur! Maçtan sonraki sabah toplam 1 saatlik kompensatör (toparlayıcı) antrenman ile, yapmayan takımlardan daha fazla ve çabuk toparlamış, detay farkı atmış olursunuz…Sonra mı?

   Sonra, tam tamlama dalgasını yakalayıp, sörf keyfi yaparsınız, önünüzdeki maçlarda  yan çizgiden sesinizi fazla kaybetmeyip, basın toplantısında daha gür konuşursunuz!


                                                                                                                         Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar