22 Kasım 2013 Cuma

NEYMAR'IN SOMBREROLARI


                                                  NEYMAR’IN SOMBRERO'LARI


                 Barcelonalı Neymar da Silva’yı izlemek gerçekten gözlere bir bayramdır. Ufacık boyu ile, o inanılmaz kıvraklığı, teknik kapasite ve cambazlığa varan bir top hakimiyeti var. Rakibin özellikle ceza sahasında yaptığı o ani çalımlar var ya…İnsanı ‘’katil’’ eder! Üstelik tüm bunları sanki şaka yaparcasına, büyük bir serin kanlıkla süslemekte. Bize tüm şiddeti ile , Garrincha efsanesini, adeta yeniden  yaşatıyor.

    Özellikle Barcelona'ya geldikten sonra, spot ışıklar daha fazla üzerinde. İşte son maçlarda yaptığı ‘’sombrero’’(meksika şapkası)hareketi.Tekli, hatta ikili sombrero'ları adeta rakiplerine ‘’takıyor’’, üstüne  top yere düşmeden volesini çakıyor! Tam bir göz şöleni…

   Evet, futbolcular atlet olmalı, ama asla atletizmci değiller! Her şeyden önce futbol bol temaslı, içeriğinde  ikili ve fazla mücadele içeren, iyi bir denge sistemi gerektiren bir spordur. Kol, omuz ve sırt kuvveti rakibini  kendi topundan uzak tutmak için, son derecede önemlidir. Böylece, rakibinin yoğun presinden kendine alan bulmuş oluyorsun. Bitmek bilmeyen yön değiştirmeler, kısa deparlar bacakların ‘’dinamitlerle’’dolu, eklemlerin  ise, çok yumuşak olması gerekir.

   Antropometrik özellikler sadece estetik ve çok nadir, hocaların özel taktiklerinde, bazı mevkilerde önemli. İşte bizim kahramanımız Neymar ‘’sadece’’ 166 santim boyu ve 56 kilo’suyla bu anlattıklarımızın en-bariz örneğidir! 2003 yılında ‘’Santos’’ alt yapısında yetiştiğini hatırlatmakta yarar var. O sistemin en-büyük özelliği ise, insana yatırım yapmaktır! Günün neticesine değil…

   ‘’Sombrero’’ ispanyolcanın ‘’sombra’’, yani ‘’gölge’’kelimesinden gelir. Alt yapıları sadece günün neticesine dayanan ülkeler , uzun yıllar sadece epizodik başarılara,ama daha fazla ‘’sombra’’da kalmalarına mahkum olurlar!


                                                                                                              Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar