11 Kasım 2013 Pazartesi

SOĞUK VE YORGUNLUK SAVARLAR


                                         SOĞUK VE YORGUNLUK SAVARLAR


   Futbol spor olarak, her hava şartlarında yapılır. İşte, sıcak havalar yavaş-yavaş bitmek üzere, soğuk, hatta karlı günler futbolcuları bekliyor…

   Uzun ve yıpratıcı antrenman ve maçlar için, karbonhidratların bir enerji kaynağı oldukları, kimselere sır değildir. Futbolcuların günlük kalorilerini incelediğimizde, 70%-e varan bir oranı, karbonhidratlardan aldıklarını görmekteyiz. Buna karşın, halen büyük bir futbolcu kitlesi, özellikle acemiler, karbonhidrat içeren gıdaları tam olarak bilmedikleri gibi, nasıl kullanacaklarını da, ‘’yabancılar’’…Kaldı ki, soğuk havada enerji sadece aktiviteye değil, vücudun ısısını da belli seviyede tutmaları için gerekli.

   Muzlar'da vücuda çabuk etki eden karbonhidratlar olduğu biliniyor. Antrenman veya maçtan yarım saat kadar bir muz yemeniz, inanın çok şey farklı olacaktır! Her şeyden önce vücudunuz size teşekkür edecektir.
   Ağır yüklemelerden önce, bir başka faydalı gıda ise, yağısız yoğurt’tur.Yoğurdu sıcak çikolata ile yerseniz, kan şekeriniz dengeleyecek, her türlü yükü başarı ile kaldıracaksınız.
   Domates suyunu, bilirsiniz, özellikle uçak yolculuklarda tercih edilen bir üründür.
Daha sonra unutulur, gider…Oysa ki, domates suyunda sadece karbonhidratlar değil, vitamin ve antioksidanlar var. Özellikle sabah kahvaltıda tüketilmesi önemlidir. Formda futbolcular için, hastalıklara karşın adeta bir zırh’tır.
   Sportif içecekleri özellikle maçlardan once, devre arasında ve maç sonrası içmeyi ihmal etmiyoruz. Elektrolit dengeniz bozulmasına izin vermeyin!
   Ekmek tercihinizi her zaman tam buğday ekmekten yana kullanmalısınız! Diğer ekmeklerden fazla karbonhidrat içerir, mineral açısından zengindir. Antrenmandan iki saat kadar önce, deniz ürünlü veya hindi etli makarna tüketirseniz, her antrenman size sadece ısınma alıştırması kadar kolay gelecektir.   

   Vücuda girenlere dikkat eden futbolcu, semeresini bakla zamanı ile kiraz zamanı kadar zamanda maçlarda alır!

   Afiyet olsun!

                                                                     Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar