7 Kasım 2013 Perşembe

SAKATLIKLARDAN UZAK


                                               



          Futbolda sakatlıklar hiç kuşkusuz, takımların kaderini belirleyecek kadar önemlidir. Sezon boyunca, teknik ve daha sonra sağlık ekiplerin fazla mesai harcadıkları, bir gerçektir.Sakatlanmayan futbolcu yoktur, ama mühim olan, onları asgariye indirmektir. Bugünün ekonomik koşullarına baktığımızda, dönen mevlalar, sakatlıklar yüzünden, bir çok takımızın reel başarısı ile örtüşmediğini görmekteyiz.

   Gelen darbeler dışında neler yapılabilir, ona göz atalım! Sezon başında, zeminler kuru ve sert’iken futbolcuların en-sakatlanan bölgesi hamstring kas grubunda yer alan 3 kaslar’dır. Bunlara yol açan sporcuların fazladan süratlenmesidir. Sebepleri ise,farklıdır; kas-sinir sistemin yorgunluğu, aceleci, yoğun antrenmanlar, ön ve arka kasların zıtlıkları ve s.İlk yapılacak takımın esneklik, stretching niteliklerini ilerletmektir.Bunun için, zengin jimnastik kültüründen faydalanmanız gerekecektir. Antrenman başı ve sonrası 15’ sreching'i hiç esirgememelisiniz!
   İkincisi, acilen hamstring kas gruplarını kuvvetlendirecek hareketler ile takımınızı tanıştırmalısınız.Burada dikkat edilecek husus; bodybuilding hareketlerden uzak kalmak!Kasları ‘’şişirdikleri’’için çok çabuk bir şekilde hamstrig’te çekmelere, hatta kopmalara yol açmaktadırlar.
   Antrenman planında genelde, az yüklemeli antrenmanlara, telaş ve aceleden dolayı fazla yer vermiyorsanız, vazgeçin! O tür antrenmanların değerini bilin!
   Toparlanma açısından, hiç olmazsa haftada 2 kez masaj uygun bulmaktayız. Bel ve hamstring'lere yeterli, diye düşünmekteyiz. Bel, malum vücudun merkezi’dir ve tüm zararlı maddeler oraya birikip,aşağı doğru hamstring'lere gitmekteler.O bölgelerde masaj, kuşkusuz sizi problemlerden uzak tutacaktır.

   Sezonun ilerleyen aşamalarında, yağmurlar başlayınca, en-çok sakatlanan ayak bileği eklem  ve bağılarıdır. Zeminler iyice ağırlaşınca kasıklar ve dizlerden sesler gelmeye başlar…Kasıkları yıl boyu esnetip, güçlendirmelisiniz!Atletizm’den engel branşı menşeyi bazı hareketler ile kasıklarınızı ‘’kaskolu’’ yapabilirsiniz. O bölgede sakatlanmış herhangi engelci gördünüz mü? Bunun nedeni hem esnetici, hem de kuvvetlendirici hareketlerdir!

  Gelen muhtemel darbelere karşı da yapılacaklar var; tüm bacak eklemlerde esnekliği artırmak ve çeviklik çalışması zaman-zaman da olsa,yapılmalıdır. Ayrıca, kemikleri güçlendirecek fazladan calcium, bağıları esnekleştirecek ve sağlamlaştıracak kıkırdak kökenli destek gıda ürünleri tavsiyemizdir. Kaslarınız fazla gergin ise, kas yumuşatıcılar, kuşkusuz iyi gelecektir.

Ak dona gök yamalık vurulmaz, derler... 

                                                                                          Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar