8 Kasım 2013 Cuma

GERİ BİLDİRİM


                                                           



    Elit sporda bazı ince noktalar var ki, antrenör olarak çözemezsen, çok zorlanır, işin tesadüflere kalır.Antrenman-eğitim sürecinde sporcuların  vereceği, geri bildirim dedikleri bir takım verileri alamazsanız veya yanlış alırsanız, adeta  geminin gözleri kapalı  kaptanısınız demektir. Her an taşlara vurabilir, geminizi alabora edersiniz! 

   Yoğun maç trafiğine girildiğinde, beraberinde gelen gerginlikler çoğalınca, geri besleme veya geri bildirim (feed-back) olayı bir antrenör için, daha da zorlaşıyor. Aslında bu görev bireysel antrenörler departmanındır. Sporcu verilerini alıp, rapor halinde teknik direktöre verirler, o da çözüm bulmakla yükümlüdür. Her takımda öyle olanak olmadığından, futbolcu ve teknik direktörlere daha fazla yük binmektedir.

   Futbolcular kendi durumlarını, örneğin ‘’antrenman istek’’ hislerini objektif olarak, hocalarına aktarmaları gerekir! Eğer, sporcu ‘’antrenman isteği’’ o gün yoksa, bunu hemen beyan etmeli. Bu durum ısınma bölümünden sonra da devam ediyorsa, ertesi gün antrenmanı az yüklemeli, dinlendirici antrenman yapılmalı! Aksi durumda sakatlıklar, aşırı yükleme tehlikesi doğabilir.

   Futbolcular kendi kendini takip ve kontrol etmeli. Kilo kontrolü, örneğin çok önemlidir. Maçtan sonra yaklaşık 1-1.5 kg kaybedilir. Daha sonraki 1-2 günde o kilolar geri gelemiyorlar ise, hocalarına durumu bildirmeli, antrenman yüklemelerini azaltmalılar. Maç yoğunluğundan, yorgun ve bitkin hissediyorlar ise, soluğunu teknik ekipte almaları gerekir, doğa ortamında mesela, genel kuvvet çalışmaları yapmalılar. O ortam ve çalışma onların toparlanmasını hızlandıracaktır. Maçtan-maça futbolcunun performans durumu kötüye gidiyorsa, acemi antrenörler gibi ısrar etmeyi devam edilirse, sadece kötülükler beklenmeli. Bunun yerine antrenman yüklemelerini azaltıp, doğa ortamında dinlendirici koşular ve genel kuvvet çalışmalara başvurulur.

    Atletik departman veya bireysel antrenörler, ne dersek diyelim, neden varlar, sanırım  daha fazla anlaşılmıştır. Futbolda rekabet ve mükemmelliğe erişmek arzusu, teknik kadro ekiplerini gün geçtikçe, sayıca arttırıyor.

Kötü bir şey değil…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar