24 Kasım 2013 Pazar

BİLİC'İN BOWLİNG TOPLARI


                                                 


         Beşiktaş takımın hocası Slaven Biliç malum çok yönlü bir şahıs, yaratıcı bir teknik adamıdır.Futbol teknik bilgilerini genel kültür ile harmanlayarak bizim dikkatimizi devamlı çekmeyi başarıyor.

   İşte, en-son, milli ara dedikleri o dönemde, antrenman ‘’vitesini’’yükseltince, futbolcularını biraz yorgun gördü ki, ani bir karar ile tüm takımı Ataşehir’e BOWLİNG oynamaya götürdü!?Kafaları dağılsın, biraz sahalardan uzaklaşsınlar diye…

   Futbol antrenörleri değişik kaynaklı yorgunlukları ayırt edebilmeleri ve hemen gereğini yapmaları gerekir.Slaven Biliç takımında o psikolojik yorgunluğun farkına vardı ve hemen futbolcularını antrenman türlerini, yerlerini, hatta bowling oynatarak, gereken hamlelerini yaptı.Psikolojik yorgunluk genelde, yakalanamamış takım ve ferdi hedeflerden, ilk yarının sonu olduğundan, takımın uzun bir zaman ‘’Nevzat Demir’’tesislerinde antrenman yaptığından kaynaklandığı farkında…Futbolcularında psikolojik yorgunluğun belirtileni göremeyen veya küçümseyen antrenör, ileride bu hatasının faizini fazlası ile öder.Antrenman isteksizliği, çalışma pasifliği gibi belirtiler Slaven’in gözünden kaçmamış ki, hemen harekete geçtildi.

   Fiziksel yorgunluk genelde güç kaybı ve kas ağrıları şikayeti ile tespit edilir.Bazen bu şikayetler geçicidir, ama yine de hocalar onlara göre hareket etmelerinde yarar var.Aksi taktirde ileride fiziksel kapasitesinde düşüş ve sakatlıklar getirecektir.Antrenmanları sadece takım halinden ayırt edilip, bireyselliğe dönüşülmesi, zaman-zaman da olsa, bu durumlarda faydalıdır.

   Biliç’in genel kültürü ve antrenman bilgisi, takımın durumu sadece yukarıda yazdığımız yorgunluk nedenlerden  kaynaklanmadığı düşündüğünü, işaret etmekte.O yorgunluklar sosyal-sağlık ve yaşam tarzı gibi nedenlerden de oluştukları olabilir.

   Futbolcularımıza çok basit, bir o kadar kolay test ile, yaptıkları antrenmanlar onlara şiddet olarak, iyi veya ‘’fazla’’ geldikleri net anlarlar.Sabah yatakta nabızlarını 1 dakikalık ölçüyorlar.Sonra kalkıp, tuvalet ve s., yani tam 3 dakika sonra yine, bu sefer ayakta ölçülüyor ve iki nabız arasında 20 ve fazla fark varsa, hemen hocalarına bildirip antrenman dozunu azaltmalılar!

   Bowling oyunu kökleri M.Ö. dayanıyor ve spor olmanın dışında,anlamlar da yüklendiğini biliyoruz.Örneğin, 3. ve 4. yüz yıllarda kilise tarafından bu sporu oynamak ‘’günahlardan arınmış’’ anlamına geliyormuş.Oyunda her düşürülen kuka, birer arınılmış günahı sembolize edermiş...

   Acaba Slaven, takımdaki bazı futbolculara bowlinge götürerek mesaj mı vermeye çalışıyor?Eğitimi ve bilgisi buna müsait, çünkü...

                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar