28 Kasım 2013 Perşembe

UYUM PROBLEMLERİ


                                                


    Sporda, özellikle futbolda deplasmana gitmek sık-sık başına gelen bir gerçektir. Sporcularımız yaşadıkları coğrafyadan çok farklı yerlere, memleketlere gitmek, maç veya maçlar oynamak zorunda kalıyorlar. Elit takımlarımız bile, zaman zaman sanki turistik seyahat planıymış gibi gidiş-gelişlerini yaparlar, sonra da’’ne oldu bizim takıma, tanıyamadım?’’ diye, sorunu çözemezler.

    Oysa ki, her işte olduğu gibi kendine has bir takım kurallar, dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Gittikleri deplasman yerini 3 faktörden değerlendirmeleri gerekir: iklim, rakım ve saat farkı. Bizim örneklerimizde ilk önce, takımımız İstanbul'da ikametgah etmekte olacak, yani deniz seviyede ve deniz ikliminde hayatını sürdürecektir. Deplasmana, örneğin Kayseri’ye gidecek.Kayseri 1000m. rakımı ve kıta ikliminden dolayı, oraya iki seçenekli gidebilirsiniz: 1.)  5-6 gün önce giderseniz futbolcuların organizmaları adapte olur ve maçta problem yaşamazsınız. 2.)  24 saat kadar önce giderseniz, organizma daha ne olup bittiğini anlayıncaya kadar, maçınızı oynar, dönersiniz. İkinci seçenek daha pratik ve kullanışlı buluyoruz, zira haftaya belki bu sefer deniz seviyesinde maçınız olacaktır ve organizmayı gereksiz uyumlarla yorarsınız.

   İkinci örneğimiz; Takımımız Kayseri'de ikametgah etmekte ve İstanbul'a deplasmana gelecek. Reaklimatizasiyon olayında fazla problem yok, zira  4-5 güne kadar  süreç başlamıyor ve maçını oynayıp, geri dönebilirsiniz. Tabi burada 3. gün tavsiyemizdir! 5-6 günden sonra, 16. güne kadar performansta problem var, sonra artış başlar. Cinsiyete, sporcu seviyesine ve indikleri rakıma göre, en-çok 1-2 gün oynama olabilir.

   Bazen sporcularımız iklim ve saat farkı yerlere giderler. O uyum işte çok daha fazla bilim ister. ÜÇ yol vardır; 1.) son anda gidip maçını oynayıp döneceksin, 2.) saat farkı kadar gün önce gidip adapte olacaksın ve 3.) 2-3 gün önce gidip, hiç kendi saatini değiştirmeyip, sanki ‘’evdeymiş’’gibi davranıp, maçını oynayıp döneceksin. Burada problem, tek maç değil de,seri maçlara gidersen doğar. O zaman en-sağlıklı 2. şık diye düşünmekteyiz. Üçüncü şıkkı daha fazla ferdi sporlarda ve büyük organizasyonlarda uygun bulduk. O gibi organizasyonlarda 24 saat yemek,özel odalar ve ‘’non stop’’ açık antrenman yerleri var. Ama kocaman bir takımı bu gibi maceraya sürüklemek, pek de akıllıca değildir. Kontrolü zordur…

   Bazen karşımıza daha da karmaşık deplasman yerleri çıkabiliyor, örneğin Meksika city gibi ve onlara daha ciddi önlem alınması gerekir.

    Ama bunları başka bir yazımızda inceleyeceğiz…


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar