11 Kasım 2013 Pazartesi

ISINMA


                                                                   



              Futbolcuların antrenman ve maçlardan önce, vücutlarını daha sonraki aktiviteye hazır hale gelmesi,performanslarını yükseltmesi ve sakatlıklardan korumasını amaçlayan,yapılması gereken,bir dizi hareketlere,ısınma denilir.

   Nasıl ki, bir sirk veya opera sanatçısı örneğin, gösterilerine başlamadan,bir takım hazırlık hareketleri yapıyorlarsa,futbolcular da arenaya çıkmadan,vücutlarını hazır hale getirmeleri gerekir.Bir 100metreci atlet mesela,sadece 10 saniye civarında koşar,ama ısınma hareketleri bazen 70-80 dakikaları bulur.Kısacası,her insan faaliyeti,asıl çalışmasından önce,bir takım basamaklı ön hazırlık hareketlere muhtaçtır.

   Isınmanın nelere iyi geldiğini,kötü yapılırsa nelere yol açtığını girmek istemiyoruz.Bunları, özellikle elit sporda yer alan her sporcu bilir…

   Maalesef,futbolcularımızın büyük bir bölümü ısınmayı bilmediklerini gözlüyoruz.Bazıları hatta,önemini küçümsediklerini düşünmekteyiz.Birileri bu arkadaşlara,hiç bir masaj,ısıtıcı krem veya bir takım ‘’modern’’elektrikli aletler,ısınmanın yerini alamaz,diye anlatmalı!Isıtıcı kremler sadece deri’nin bölgesel kan akımını hızlandırırlar.Onların etkisi derin kas katmanlara erişemez.Masaj ise,merkezi sinir sistemini ve bölümlerini(solunum,kalp gibi) hazır etmemekte birlikte,yanıltıcı bir ‘’hazırsın’’ hissi bırakmakta.

   Futbolcu nasıl ısınmalı?

   Isınmanın 2 bölümü var;Birinci bölümde (20 dak.) her yönlere koşu-5 dakika,stretching- 10 dak. ve özel driller- 5 dak. yapılır.
   İkinci bölümde-10-15 dakika top ile paslar,sürmeler.Ayni zamanda burada futbolcu sahayı ve çimi hisseder,adapte olur.
   Hakemin ilk düdüğüne kadar,takım 6-7 dakika dinlenir,sadece hafif esnetici hareketler ile,sporcular vücutlarını hazır tutarlar.Eşofmanlarını mutlaka en-son sahaya çıkmadan önce çıkarmaları gerekir!Şimdiye kadar hiç bir futbolcu,sıcacık kaslarından zarar görmemiştir...

   Hazırlık döneminde ısınma daha fazla hareketler içermeli.Bunun sebebi ise,bu hareketler ayni zamanda antrenman rolünü oynadıklarıdır.Müsabaka döneminde ise,takımın durumuna ve antrenman türüne göre,değişir.

   Yedek oyuncular,maça girmeden mutlaka  en-az 10 dak. ilave ısınma yapmalıdır. Maç ısınmasında kesinlikle, maksimal hareketler veya deparlar yapılmaz!

Akıllı futbolcu onları maça saklar…


                                                                                    Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar