30 Kasım 2013 Cumartesi

TAKTİSYEN VE STRATEG


                                                 


   Yine bir derbi günü…Günler önceden ‘’Bilic 30 kağıt yırttı’’, ‘’BJK-ya sürprizlerim var!’’,’’Derbiye özel plan’’ gibi haberleri okur, havaya gireriz. Her iki taraftan ‘’şöyle yapacağız!’’’’böyle olacak!’’ deyip, hem karşı tarafı blöfe etmeye çalışırlar, hem de kendileri taktik jimnastiği yaparlar. Kısacası futbol bir modern savaştır ve her savaş gibi kendine özel taktiği ve stratejileri var.

   Dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov kendi kitabı ‘’Bir parti satranç gibi hayatım’’ taktik ve strateji gibi kavramları çok net anlatmış. Strateji nihai ve uzak temellere dayanan bir kavram, taktik ise, duruma göre, anlık almamız gereken kararlardır. İlk önce, hareketlerimizin stratejisini sonra da taktik hamlelerimizi belirlememiz gerekir. Eğer rakip takım hata yaparsa, kazanma taktiği hamlesi doğar.’’Eşit pozisyon’’dilini anlamayan takım, gelecek fırsatları öngöremez. Bu durumlara ‘’pozisyon oyunu’’derler ve takım olarak kendi pozisyonumuzu bozmadan, karşı takıma  ‘’öldürücü'' hamlemizi yapmamız gerekir.

   ‘’Neden?’’sorusu taktiysen hocayı bir strateg’e dönüştürüyor. Ne yaptığını bilen bir insan her zaman iş bulur, ama neden yapılıyor bilenler, her zaman onun üstü olurlar!’’Neden’’sorusu her zaman kendi bildiklerini gözden geçirmenin bir aracıdır. Her hamle bir takım sonuçlara yol açar, ama sizin stratejinize uymuyorsa, hedeften uzaklaşıyorsunuz demektir.’’Kazanmak istiyorum!’’demen hedef değil, arzudur ve ‘’nedensiz ve nasılsız’’ları bilmezsen, asla kazanamazsın.

   Futbol oyununun bir bariz hedefi yoksa, anlamsız olmakta. Çalım, şutlar, paslara sahip olmanın, gole yol açmazlarsa ne anlamları var? Pas üstüne pas atmanız ile sadece geçici vazifeler çözersiniz, strateji hedefiniz ayrı bir mevzudur. Sık sık strateji değiştirme , öyle bir şeyiniz yoktur demektir. Duygu ve stres ortamı stratejinizi asla etkilememesi gerekir. Her mağlubiyetten sonra strateji değiştirirseniz, sonraki hüsranlarınız garantidir demektir.

  Derby time!

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar