19 Kasım 2013 Salı

TECRÜBE


                                                                  

Birisine yapacağınız en-büyük iyilik; zenginlikleri onunla paylaşmak değil, ona kendisinde var olan zenginlikleri göstermek.
                                                                                                                          Benjamin Disraeli


    Sergen Yalçın kendisini  şaşırtan bir teklifle, soluğu Gaziantep’te aldı. Kaderin böyle bir meydan okumasına kayıtsız kalma, bildiğimiz kadarıyla, kitabında yazmazdır…Yorumculuk yapmasına rağmen, gözü hep yedek kulübenin etrafında, hocalar hatalarını ise, altlarını fazladan kalın çizerek yorumlardı.

   Tecrübe konuları medyamızda yazıp, çizilmeden, kendisi ‘’tecrübesizim!’’diyerek,hem polemiklerin önüne geçti, hem de, farkında olduğunu,bize gösterdi.Yani,Sergen göreve  hız alarak başladı, diyebiliriz.

   Futbolda antrenörün tecrübesi, her zaman tartışma konusu olmuştur.Kısacası, herkes durumuna, çıkarlarına göre,taraf tutmakta. İşte, bir kaç ay önce, Milan patronu Galliani,’’hocanın tecrübesi önemli değildir!’’demişti.Tabi, bu sözler düne kadar futbolcu olan ve Milan’a teknik direktör olmak isteyen Seedorf’u almak için söylenmişti…
   Ali Şen ağabeyimiz ise, ‘’Dünyada en-pahalı şey tecrübedir!’’ der…

   Dünyada baktığımızda, hocaların büyük çoğunluğu ‘’10 yıl geçmeden, antrenör olunmaz!’’derler. Ama, bazıların 4-5 yılında yüksek başarılara imza attıklarına şahit oluyoruz. Bize göre, bu  gerçek, hocanın kabiliyetine ve kullandığı ‘’malzeme''ye bağılıdır. Şans faktörünü de, unutmamamız gerek...

   Bakalım Antep’te antrenör Sergen Yalçın ne gibi, çözülmesi gereken vazifeler bekliyor, hangi faktörlere dikkat etmesi gerekir:

1.Şu ana kadar takımın performansı-malum…
2. Rakip takımların sergiledikleri performanslar
3. Süper lig elit takımların antrenman-eğitim süreç modelleri.

   Ve daha meşakkatli çözülmesi gerekenler:

1.     Takımın bireysel uyum kapasitesi,oradan da, kapasite sınırlarını belirlemek
2.     Genel uyum rezervi ve takımın kendi genetik potansiyelinden ne kadar uzak?
3.     Takımın anlık rezervi, yani mevcut potansiyelinin yukarıya çekme ihtimale karşın, uyum kapasitesi.

   Bu gibi, vazifelerin çözülmesi, yüklemelerin antrenman potansiyelini ortaya çıkarıyor ve organizmaların inşa edilmesi gereken uyum farklıklarını zorlama şansı veriyor.
Sergen Yalçın ve ekibi, aynen Mancini gibi, takımın anlık uyum rezervi ile, yüklemelerin antrene potansiyeli arasında o bağı çözmeleri gerekir!
Başarılar, Hocam!

                                                                                                                  Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar