4 Kasım 2013 Pazartesi

''SERİ'' FUTBOLCULAR


                                               



    Futbolda sık duyarız: ‘’Seri değil’’, ‘’daha seri olması gerekir!’’ diye...Bir de, hayran bakışlar sonrası: ‘’Bu futbolcu çok seri!’’ söylenir.Bunlar hiç kuşkusuz, her spor dalında arzulanan bir niteliği işaret ederler - SÜRAT!

Bakalım ‘’seri’’olmak, süratli olmak anlamına geliyor mu? Sürat niteliğin iki oluşumu vardır: adım frekansı(sıklığı) ve adım uzunluğu.Adım frekansı saniyede/adım sayısı ile ölçülür(s/ad.) ve yüksek değerler genelde Allah vergisidir...Gelişmeye çocuk yaşlarda müsaittir, ergenlik dönemi geldiğinde, fule sıklığı oluşumun ilerlemesi zorlaşır.Bundan dolayı, alt yapıda çalışan antrenör arkadaşlara büyük görevler düşmekte...9-12 yaş gruplarda frekans çalışmalarına ortalama haftada 2 kez başvurmaları, tavsiyemizdir! ‘’Antrenman merdivenleri’’bildiğimiz çalışma türü, o yaş gruba uygun bulunmaktadır. Hafif yokuş aşağı koşu ve koşu dirilleri, bu konuda gereken ilerlemeye katkısı fazla olur.

   Diğer oluşum fule uzunluğu, ağırlıklı ergenlik dönemi ile birlikte gelişmeye başlar ve sporcunun neredeyse, sportif hayatının sonuna kadar artmaya müsaittir.Kas kütlesi, göreceli güç  ve kalça ekleminde esneklik arttıkça, koşu adım uzunluğu gelişir.Sürat ise, adım sıklığı sabit kalma koşulu ile, artar.Her türlü dirençli, yokuşlu koşular ve sıçramalar faydalıdır.Ağırlıklar ile hareketler ve tabi ki, uzun streching’ler adım büyüklüğünü artırır. Futbolcular kassal fleksiyon güçlerini geliştirerek aktivitelerinde oluşan dirençleri daha süratli yaparak, daha fazla güç üretmiş olurlar.Örneğin, 75 kg. bir ağırlığı 1m. yukarı kaldırırsak, yaptığımız iş  75 kg/m(75 kg. x 1 m.= 75 kg./m) olacaktır.Bu işi 1 saniyede yaparsak biz 1 beygir gücü (75 kg./m. bölü 1 san.) iş yapmış oluruz.Fakat, 0.1 saniyede gerçekleştirirsek, o zaman (75 kg/m bölü 0.1 san.) 10 beygir gücü iş üretiriz!İşte bundan dolayı, futbolcularımız her hazırlık aşamasında buna yönelik antrenmanlar yapmaları gerekir!

   Sürat hiç kuşkusuz, bir çok branşta neticeyi değiştirebilen bir niteliktir.Ama sadece ‘’serilik’’ anlaşılan işin yarısı olup, genç yaşlarda çok şefkatli, üstünde durulması gereken bir sürat oluşumudur.

                                                                                                                  Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar