12 Kasım 2013 Salı

KEBAP TAMAM DA,TANTUNİ'YE DİKKAT!


                                          

            Şu uyum meselesi hazır açılmışken,ağırlıklı olarak, deniz seviyesinden yüksek rakıma gitme örnekleri konuştuk ve çözümlerini anlatmaya çalıştık.Fakat, bunun tersi de çok mühim,bir o kadar da enteresan bir süreç…Kaldı ki,Süper ve diğer liglerimizde bir çok takımımız yüksek rakımda ikametgah eder ve antrenmanlarını sürdürürler.Onlar tıpkı diğerleri gibi,deniz seviyesinde bulunan kentlere gider ve maçlarını oynarlar.

   Reaklimatizasiyon dediğimiz bu süreç,aklmatizasiyona göre,daha kolay,ama yine de uyulması gereken bazı özellikleri vardır.Kolay derken,yüksekten aşığa inildiğinde, ilk 5-6 gün organizma uyum sürecini başlatmamış,performansı etkilememiş olmaktadır.En-büyük performans 1. ve 3. gün sergilendiğini, altını çizmekteyiz! Bundan dolayı,örneğin bir Kayseri takımı Antalya’ya ‘’inerken’’ 5-6 günlük bir opsiyonu vardır.

   Burada dikkat edilmesi gereken,bazı farklı durumlardaki yapacaklarınız.Örneğin,15.11 ve 19.11 yapılacak 2 milli maçımız var…Her ikisi de deniz seviyesinde,yani Adana ve Mersin’de yapılacaktır.Milli takım kadrosuna baktığımızda,Eskişehir’li-2,Ankara’lı-1,Sivas’lı-1, Madrid’li-1 ve Saint Etienne’li-1 futbolcu görüyoruz.Herdeyse, yıl boyu kaldıkları ve uyum sağladıkları  rakımlar 650 ile 1100m. yüksekte olduklarını tespit ettik.Milli takım kampı İstanbul'da 12.11 tarihinde başlamış durumda…

   Birinci maçımız 15.11 olacak ve o tarihte tüm futbolcularımızın uyum problemi olmayacaktır.Fakat gel gelelim 2. maçımıza;tespit ettiğimiz 6 futbolcu o tarihte tam 7-8. deniz seviyesine geldikleri gün olduğundan,performanslarında,ufak da olsa,bir düşüş görülecektir!Organizmaları başka bir süreç ile meşgul olacak ve performansa gerekeni yapması mümkün olmayacaktır. Arda Turan’ın Madrid’i ‘’sadece’’ 650m. olduğundan,performansı umarız fazla etkilenmez,diye düşünenler olabilir,ama kıta uyumunu da eklerseniz,2. maçta büyük ihtimal,Fatih hoca onu sadece 1.yarı oynatacaktır…

   Çözüm nedir?

  Bu örnekte tek çözüm görmekteyiz; 
 yüksek rakımlı 6 sporcu 12.11 tarihinde İstanbul kampına değil,14.11 tarihinde direkt Adana’ya uçmak!Böylece, her iki maçta uyum problemi yaşamazlar.

   O zaman Adana’da hem şiş yanar,hem de kebap!

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar