13 Kasım 2013 Çarşamba

SOĞUMA


                                                                


   Antrenman ve maçlar  sonrasında,vücudun maruz kaldığı şiddetin basamaklı olarak inmesini amaçlayan bir takım hareketlere soğuma deriz.Soğuma her şeyden önce, toparlanma süreçlerini başlatan ‘’ilk tabanca’dır’’.Ayrıca, kalp koruyucusu, kas ağrı kovucusu dersek, tam isabet olur.Futbolcular için çok önemli olan, esnetme niteliklerini geliştirme fırsatıdır.Öyle ya, antrenman ve maçtan sonra vücut hazır sıcak iken, esnetme ve streçihinglerin uygulanması için uygun bir zamandır.

   Soğuma hareketlerin en-önemli vazifelerinin bir tanesi merkezi sinir sistemini uyarılmış durumundan normale çekmesidir.Maçlardan sonra uygulanması son derece önemlidir, ama maalesef, anlaşılan nedenlerden dolayı takımlarımız hala küçümsüyor veya zaman-zaman uyguluyorlar.Çok ve orta şiddetli antrenmanlarda mutlaka uygulanmalıdır! Soğuma, vücutlarda birikmiş laktık asit, oksijen borçlanması gibi, enerji kaynakların atıklarını yok olmalarına, toparlanmanı hızlanmasına yol açmaktadır.

   Soğuma en-çok 10 dakikanızı alır. 3-4 dakikası yavaş koşu, kalan sürede jimnastik, esnetme ve stretching yapılır.Antrenmandan sonra yapılması için, yer ve zaman açısından hiç bir bahane yoktur, ama maçların ardından ayni şeyi söyleyemeyiz…Akıllı futbolcu her ortamda yer ve zaman bulur, bulmalı!Stat koridorlarında da olsa…


   İyi yapılmış bir soğuma hiç bir şekilde sıcak  duş, el masaj ve s. gibi toparlanma araçların yerini alamaz, ama onlar da soğumanın son yerini dolduramazlar.Fizyolojik anlamından başka, birlik ve beraberlik duygularını terbiye ettiğini unutmamamız gerekir.

                                                                                    Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar