2 Aralık 2013 Pazartesi

AGRONOM


                                                               AGRONOM


         Kasımpaşa teknik direktörü Şota Arveladze  hemen hemen her hafta ince esprilerine devam ettiğini görmekteyiz. Kendi mesleğini ince ve bir o kadar da düşündürücü espriler ile süsleyen bir genç teknik adam kuşkusuz Süper ligimize çok katkı sağlamaktadır.Hele, lider ve şampiyonluğa giden bir Şota’yı düşünebiliyorumsunuz?

   İşte,akşamki derbi maçından sonra yaptığı  genel kültür ve kurnazlık kokan o espriyi;’’Ben agronom değilim!’’Bu cevabı futbolcuların ayakları kaydıkları ve dengede durmakta zorlandıkları sorusu üzere söylenmiş bir kısa ve bitirici cevaptır...Aslında Şota bu soruya ‘’yağmur serpildi, suni sahada futbolcuların ayakları kayması normaldir’’diyebilirdi,ama sorunun provokasyon koktuğunu anlayınca, çok çabuk reaksiyon gösterip ‘’ben agronom değilim!’’ deye fırlattı!

   Agronom  yunan ‘’agros’’- toprak alan ve ‘’nomos’’-kanun kelimesinden gelmektedir.Yani, bilimsel tarım uzmanı...Meslek olarak baktığımızda,antrenörlükle benzeyen çok,benzemeyen tarafları da var.Bir kere antrenörlükten çok, ama çok fazla eskidir.Antik Yunanistan, Mısır, Çin ve Hidistan'a dayanan hayati önemli bir meslektir. Öbür taraftan,inisiyatif kullanma, kararlılık, yaratıcılık, gözleme yeteneği, gereken anlarda ani ve standart olmayan kararlar alma gibi, çok benzerlikleri var.

   Gürcüstan futbolunda damgasını vurmuş üç futbolcu var- David Kipiani, Şota ve Kaha Kaladze. David’i hatırlayacaksınız, Zinedin Zidane gibi ayağına topu alınca, kimseye kolay vermezdi! Toprağı bol olsun, tam bir futbolcuydu... Kaladze yeni futbolu bıraktı, politikaya girerek geçen yıl enerji bakanı oldu. Aralarında sadece Şota iyi futbolcu olup iyi bir antrenör olma yolunda.

   Sevgili Şota, antrenörlük mesleği aynen çiftçiler gibi, sürersin, ekersin, sularsın, bakarsın...Ama gün gelir, bir dolu vurur ve her şeyin altüst olur! Bir de, çiftçinin karnını deşmişler, bin tane ‘’gelecek yıl’’çıkmış...Umarız senden bunlar çıkmaz, bu yıl hedeflerine ulaşırsın!

   Bu şakalarla süslü yaklaşımını şimdi daha iyi anlıyoruz...


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar