29 Aralık 2013 Pazar

GLUTEUSLAR





Kalça kasları (Gluteus Minimus, Medius ve Maximus) insan vücudunda çok güçlü, önemi büyük gruptur. Özellikle elit sporda, deparların ve çabuk koşunun belirleyici rol oynadığı spor dallarda, Gluteuslar'ın kalitesi büyük avantajdır. Şöyle, gözlerimizin önüne Dünyanın en-süratli sprinterleri getirdiğimizde, o bölgenin tartışmasız bir şekilde fazla belirgin olduğunu hemen fark ederiz. Dünyada, özellikle kadın elit sprinterlerin kalça bölgeleri, tabiri caiz değilse,’’elini bıraksan yere düşmez!’’dir.Bu manzarayı, inanın seksi gözükmek için değil, deparlarını ve koşularını ilerletmek için çalışıp, geliştiriyorlar.Özellikle koşunun başında vücut sabit ve sürati sıfırken,’’treni itmeleri’’için çok kuvvetli bir Gluteus kas grubuna ihtiyaç duyarlar…

Bugünlerde elit futbolcular olsun, tenisçiler olsun, o bölgeyi değişik hareketlerle epey zaman harcayarak, güçlendirme amacı ile, ter akıtmaktalar. Gluteus kas grubunu çalıştıracak çok geniş yelpaze hareketler var, ama bu yazımızda en-kullanılan ve hemen hemen her kondisyon salonunda bulunacak makineleri ele aldık.

   Genelde iki tip Gluteus Makinesi vardır: ‘’tekme, çifte’’şeklinde ve ona ‘’Gluteus pres’’derler ve ‘’dikili geriye uzanmak’’, yani expand. Birinci tip makineler genelde yüz üstü yatarak veya tek diz dayatarak çalışırlar ikinciler ise, vücut dikili tek bacağınız dizden bükmeden, düz bir şeklinde geriye kaldırmak faaliyet gösterirler.



   Gluteus preste anatomik bakış ile, aksan ve dinamik çalışan Gluteus Maximus kasıdır.Destekçileri olarak Medius ve Minimus’un yanlarında arka baldır kasları (Hamstring grubu) görev yapmaktalar.

   Dikili expandda aktif çalışan Gluteus Maximus ve Medius, destekçileri Gluteus Minimus ve uzun sırt kasları(Erector Spinae)görünmektedirler. Hamstring kas grubu ise, sabit destek verdiğini tespit ettik.

   Birinci tip makinelerde daha fazla enerji sarf edilmekte, ayrıca ikinci tipleri daha özel bulmaktayız!

   Çalışmalarınız basamaklı bir şeklinde olmalı, bacağınız hareketin son noktasına geldiğinde, bir saniye tutup, başlama noktasına geri çekmelisiniz.

   Bu bölgenizi kuvvetlendirmek için harcadığınız fazla mesai size ‘’yol, su, elektrik’’ olarak geri dönecektir!


                                                                                                                     Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar