17 Aralık 2013 Salı

İNOSİN


                                                                        


        İnsan organizmasında hayati önemi süreçlerin gerçekleşmesinde yer alan, doğal bir elemandır.İskelet kaslarında ve miyokardda bulunur.Krebs siklusundaki enzimleri aktivite eder,karbonhidrat metabolizmasında aktif rol oynamaktadır.
   İnosin pürin nukleozid olup,ayni zamanda ATP habercisidir.ATP hücrelerde kimyasal enerjiyi depolayan ve transfer eden,metabolize olmadığı için vücutsal hücrelerin temiz biyokimya enerjisidir.
Fosfat grubundaki bir bağısını keserek,ATP hücrelere enerji verir ve ADF’ye(adenosin difosfat)dönüşür.Hücrelerde ATP seviyesi daima düşük olduğundan,özellikle yoğun anaerobik yüklemelerde saniyeler sonra tükenir,ağır ve uzun antrenmanlarda yorgunluk  ve çalışma kapasitesinde düşüş yaşanır.Bundan dolayı ATP üretimi yağılar,aminoasitler ve glikozlardan olmasına gerek duyar.
İnosin kırmızı alyuvarlarda oksijenin tedarikini sağlar ve böylece çalışan kasların daha kaliteli çalışmasına yol açmaktadır.Dayanıklılık içeren spor dallarında hiç kuşkusuz önemli rolü vardır.
Özellikle sıcak havalarda ağır yüklemelerde ve  yoğun terleme durumlarda organizma fazla su tüketme ihtiyacı duyar.Kalp kası zorlanır ve inosin alınımda,nabız 10% çıvarında düştüğünden,rahatlamasını sağlar.
   Organizmanın savunma sistemini güçlendirir,virüs enfeksiyonları çabuk yok eder ve türevlerinin oluşmamasını temin eder.
   Özellikle L-karnetin ile alındığında kalp ve iskelet kasların enerjisini sağlayarak,dayanıklılık niteliğini arttırır.Yoğun ve uzun soluklu antrenmanlardan önce inosin kullanmanızı şiddetle tavsiye etmekteyiz.
Kas kütlesinin oluşumunda önemli görevlilerden dolayı,özellikle elit sporda çok rağbet gören bir maddedir.Yorgun kasın laktık asidini yok ederek,kasılmasının gücünü arttırır,oradan da antrenman kalitesine katkısı kesindir.
   Gıdalarda en-çok bira mayası ve etlerde bulunur,piyasada ise,ferdi veya başka gıda ürünleri ile kombine halinde vardır.
   Her antrenmandan önce 1-2 gr. alınması tavsiyemizdir.

   Elit sporda ergojenik yardımın önemi gittikçe artmaktadır.Sporcularımızı dopingden uzak tutmak,onlara yol göstermek,özellikle son zamanlarda en-önemli vazifemiz olmuştur.

   
Anlatmamız,yol göstermemiz gerekir!


                                                                                                              Ertan Hatipoğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar