19 Aralık 2013 Perşembe

UYKU


                                                                         


       Uyku tüm insanlarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir.Günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar.Uyku insan ömrünün 1/3’ünü oluştururken, vücudun dinlenmesi ve beynin bir gün önce aldığı bilgiyi işlemesini sağlar.
   Sporcularda uyku en-iyi toparlanmadır, ayrıca uyku halinde kas büyümesi başlamaktadır.Günde toplam10-11 saatlik uyku onlara  başka bir toparlanma türü veremeyeceği enerjiyi verir.Bunun sebeplerinden bir tanesi uykunun doğal olarak büyüme hormonunu tetiklemesidir.İyi uyku çekebilen sporcu, daima ergenlik çağında kendini hisseder, rakiplerinden bir-kaç adım öndedir.Tabi bunu yapabilmek için ilk önce içme, yeme alışkanlıklarını değiştirmek gerekir.Kahve tamamen kalkmalı, çay ise, sadece sabah kahvaltısında, açık olarak içilmelidir.Melotonin hormonu ve tyrophonin aminoasidi uykuyu etkileyen önemli faktörlerdir.Bunları içeren besinler uykuyu olumlu yönde etkiler.

   Kedi otu(Valeriana officinalis)- fazla yaygın ve kullanılan bir bitkidir. Her akşam kaynatıp, 4 hafta boyunca içmenizi tavsiye etmekteyiz.Fazla kullanımında sakinleştirici değil, tam ters etki yapacaktır.

   Oğul otu(Melissa officinalis) Yaprakları hafif limon kokar.Uykunun sağlamlını sağlar.Limon, alıç ve çarkıfelek ile kombine ederek içmenizi tavsiye etmekteyiz.

   Dere otu(Anethum graveolens)- 50 gr. Dere otu tohumu 15 dakika hafif ateşte 500gr. tatlı kırmızı şarapta(sporcular için suda!)kaynatılır.1 saat dinlendirdikten sonra, süzgeçten geçirilir.Uykudan önce 2 –er çorba kaşığı içilir.

   Adi alıç(Crataegus)- Kalp ritmini ve biyolojik süreçleri düzenler.Merkezi sinir sistemine sakinleştirici,huzur verici etkisi var.Kaynatıldıktan sonra, günde 2 kez 3 hafta boyunca içilir.Kedi otu ile kombinasyonu müthiştir!

   Şerbetçi otu(Humulus lıpulus) Kaynatılması dışında toz şeklinde de, kullanabilir.O da, kedi otu ile beraber alınırsa uykuya katkısı artar.

   Uyku geldi bedene, ne mutlu kalkıp gidene.İyi uykular!


                                                                                                           Ertan Hatipoğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar