6 Aralık 2013 Cuma

YAŞ'A GÖRE TAKTİK'SEL PLANLANMA


                                    


        Futbolda fiziksel hareketlerin ağırlığı, çocukların yaşına göre çalışma olması gerektiğini hep söyleriz.Ayrıca futbol karmaşık yüklemeli bir spor dalı olduğunu,bazı sporlar gibi her an bir önceki gibi olmadığını hep altını çizeriz.

   Tabi ki, büyüyen, kabiliyetli futbolcuya ayrıca bir performans uzmanı bakması, çalışması gerekli. Kötü çalışma yüzünden atletik kabiliyetini gösterememesi gerçekten çok acı vericidir...

   Bir genç futbolcunun büyük takıma girmesinde engel olan bir başka probleme sözü getirmek istemekteyiz.TAKTİKSEL DÖNEMLEME veya periyotlama, nasıl dersek diyelim, türk futbolumuzda gelişmeyi önleyen en-önemli problemlerinden biri olduğunu düşünmekteyiz.Daha doğrusu bir çok kulüplerimizin antrenman-eğitim süreçlerinde olmayan bu tür periyotlama, günlük başarıla endeksli stratejiler, son yıllarda Dünya futbolundan oldukça uzakta kalmamızın nedenlerdendir.

   Savunma ve hücumda futbolcularımızda eş zamanlı ve eşit düşünce olmadıkça, gereken takımsal hareket de olmaması normaldir. Hareketler otomatik yapılmadıkça, bu günkü modern futbolun çabukluğunda kaybolup, yok olmaya mahkûmsun. Bu gün herhangi bir U-15 maçına giderseniz, özellikle ilk yarılarda ‘’dan-dun’’lardan başka bir şeyler görmekte zorlanırsınız.

   TFF genç futbolcuların gelişme stratejilerini acilen değiştirmeli, değişik yaş gruplarda futbolcularımızın antrenman hedeflerini ve taktiksel  becerilerini dolu ağızla vurgulamalı, uygulamaya sokmalıdır! Temel düşünce - çocuklarımız sahada oynayarak futbolu öğrenmeli, oyunu okumalı ve karlar alabilmeliler. Sorumluk almaları ve takımsal diyaloglara açık olmalılar. Örneğin, 9 yaş grubu futbolcularımızda ‘’pozison alma-kendini gösterme ve saklama’’ ve ‘’takım halinde topu kazanma ve sahip çıkma’’çalışmalarına önem verilirken, 13 yaşlarda ‘’çift pas’’, kulvar pası’’,’’kulvar kapatma’’ gibi taktiksel çalışmalara önem verilmeleri gerekir.

   Son olarak Konfiçyüs’ün o meşhur sözü ile bitirmek istiyoruz: ‘’Güneşi görmek istiyorsan gölgeden çıkmalısın!’’

                                                                                                           
                                                                                                  Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar