11 Aralık 2013 Çarşamba

TABANA GÖRE AYAKKABI


                                               TABAN'A GÖRE AYAKKABI 



Ayak taban türünüzü belirlemek için iste size çok basit bir yöntem;Ayak tabanınızı su ile ıslatıyorsunuz,renkli kağıt üzerine ağırlık vererek basıyorsunuz ve belirgin bir iz bırakmaya özen gösteriyorsunuz.İzinizin şeklini aşağıdaki tiplerle kıyaslayın ve ona göre koşu ayakkabı türünü belirleyin!

                                  Normal taban

Tabanınızın yarısını görüyorsanız,en-sık rastlanan ayak tabanına sahipsiniz.Taban aşağı doğru inceliyorsa,anatomik kıvraklık tüm gerginliği üstlenir.Her ayakkabı modelini kullanabilir,ama yine de orta destekli taban ayakkabılarını tercih etmelisiniz!Az kilolu koşucular,antrenman için tarafsız-yumuşatılmış (neutral-cushioned) hiç bir taban desteksiz  ayakkabı kullanmalıdırlar.Yarış ayakkabıları sürati olumlu etkilemesi için az ağırlıklı taban destekli olması gerekir.
 
Düz taban

Düztabansınız.Bastıktan sonra,az bir zaman içinde de olsa,tabanınız ‘’yayılıyor’’ve bunun neticesinde yük artmakta.Sakatlanma riskiniz fazla…Çok dengeli,iç destekleri duble ve yükü azaltmak için destek yüzeyli ayakkabı sizindir.

Yüksek taban

Sadece topuk ve ön taraf gözüküyorsa,en-az rastlanan yüksek tabana sahipsiniz.Taban hiç bükülmediği için gerginliği karşılayamaz.Ayaklarınızda stres artar.Tarafsız-yumuşatılmış,tabanın bükülmesini teşvik eden yumuşak zeminli ayakkabı tercihiniz olmalıdır.

Doğru ayakkabıyı kullanmak,otomobilin doğru lastik kullanması kadar önemlidir.Aynen otomobillerin mevsim lastikleri gibi,mevsim koşu ayakkabılar da mühimdir,ama bu konu başka bir yazımızda ele alacağız.

                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar