8 Aralık 2013 Pazar

SÜSPANSİYON ANTRENMANI


                                                SÜSPANSİYON ANTRENMANI


          Çoğunuz için ‘’toplam direnç hareketleri’’ veya ‘’süspansiyon antrenmanı’’ denildiğinde,yabancı gelecektir.Fitness veya kondisyon salonlarında o renkli ip bantları göz önüne getirirseniz, yine çoğunuz ‘’evet, şimdi anlamaya başladım’’diye düşüneceksiniz.


   Süspansiyon antrenmanı aslında daha XIX. yüz yılında,’’Erkek çocuklar için sporlar’’(1866) kitabında anlatılmıştır.Daha sonra, XX.yüz yılın 90-lı yıllarında Randy Henrik tarafından USA-da Total Resistance Exercise olarak karşımıza çıkıyor.Aynı yıllarda Şili’li eski futbolcu Kurt Dasbach And dağlarında kızılderilerin iplerle yapılan çok eski bir antrenman sistemini ‘’İnkaflexx’’ kitabında yazıyor.
Süspansiyon antrenmanında her şeyden önce, kendi vücudunuzu  ağırlık olarak kullanmaktasınız.Tek gereken ‘’alet’’süspansiyon noktasıdır ve istediğiniz pozisyonda değişik bölgeleri çalıştırabilirsiniz.Bir kas grubunun diğer asist yapan kas gruplarından ayırtarak çalıştırmak çok zor bir olaydır, ama bu tür antrenmanda bunu rahatlıkla yapabilirsiniz.Sebebi şudur;Yer çekimine karşı koymaları için çalışanlar, vücutlarını bir kaldıraç sistemi olarak kullanırlar.

   Böylece, sabitleşme için çok fazla kas lifleri kullanmış olur, ama yine, bir çok harekette karın-bel bölgesi ve omuzlar bu görevi üstlenmekteler.
   Vücudun pozisyonuna göre,hareketler ‘’çekme’’ veya ‘’itme’’dir.
   Aletlere gelince, bir çok çeşit ip ve bantlar, el ve bacak tutmaçlardır.Çalışma yerleri olarak, fitness, kondisyon salonlarından başka her yerde yapılabilir-takılabilen barfiks, ağaç dalı, kapı ve s.Başka aletler, dambul, lastik gibi kombine etme özelliği de mevcuttur.

   Bu tür antrenman fiziksel kapasitesini ve fonksiyonelliğini geliştirmek isteyen herkes için uygundur.Hareketlerin çok çeşit olması, sıfırdan elit sporculara kadar kullanma fırsatı vermekte.Futbol, basketbol, voleybol, boks ve atletizm gibi sporlarda fazla kullanım gözetmekteyiz.Özellikle takım sporlarında bireysel antrenman uzmanları ve kondisyonerler sık-sık başvurdukları gözümüzden kaçmamaktadır.


   İskelet-kas sisteminde herhangi bir özel hastalığı olanlar doktor izni ile çalışmalı, diğerler için sağlam bel-karın bölgesine sahip olmaları yeterlidir.


                                                                                                           
 Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar