21 Aralık 2013 Cumartesi

DEMİR DİKENİ


                                                            


                Ülkemizin coğrafi ve iklim konumu bir çok bitki türün var olmasına olanak sağlamaktadır. Demir dikeni (tribulus terrestris) sporculara faydası olan sadece onlardan bir tanesidir. Sporun özellikle şu döneminde doğal bitkilerin kullanımını gittikçe artmaktadır.

   Demir dikeni yıllık bitki olup,dünyada ‘’nene dişleri’’,’’kedi kafası’’ ve ‘’şeytan dikeni’’olarak rastlayabilirsiniz. Ülkemizin bazı yörelerinde ona ‘’çoban çökerten’’de deniliyor. İnsana bir çok faydası vardır, ama bizi asıl ilgilendiren spora katkısıdır.

   Özelikle topraklarımızda bulunan demir dikeni bitkilerde kas yapımında yardımcı olan bir çok protodiostsinat maddesi bulunmaktadır. Miktar, diğer ülkelerdekilerle kıyasladığımızda neredeyse iki misli fazladır. Deve dikeninde vücutta bir çok süreçleri etkileyebilecek biyoaktif maddeler var. Bunlardan en-önemlisi steroid saponinler ve onların kuru özütünde bulunanı-protodiostsin!
   Deve dikenin etkisi erkeklerde fazla testosteron üretirken, kadınlarda ise sadece hormonları dengelemekle yetinmektedir.Ayrıca yüksek Vitamin C oranı bitkimizin antioksidan özelliklerini de ortaya çıkarmaktadır.

   Tribulus oldukça fazla bitki veya gıda destek ürünlerle birlikte kullanılabilir. Isırgan otun kökleri, aminoasitler (özelikle aspargin asit!) veya çinko, magnezyum ve vitamin D gibi bitki ve mikronutrientlerle kombine edilir. Kas kütlesi artışı için keratin monohidrat ve protein ile birlikte kullanmalı. Tribulus ve levzeya karışımı en-şiddetli tavsiyemizdir!

   Doğal olarak, temmuz, ağustos ve eylül aylarında, çiçekleri açmadan toplanır, temizlendikten sonra iyi havalandırılan alanlarda kurutulurlar. Günde 3 kez 8 hafta boyunca tüketilir.Daha sonra 2 hafta ara verildikten sonra, devam edilir.Destek gıda ürünü, kapsül ve tablet olarak 80 mg./kilo başı olarak en-uygunudur. Daha yüksek dozlar tehlikeli ve toksindir! Aç karnına kullanılmamalı.
   Üretici firmaları iyi araştırılmalı, etiketleri dikkatli okunmalı, doktorunuza kullanmadan önce danışmalısınız!

Kullanılan kaynak-Wikipedia
                                                                                                                Ertan Hatipoğlu

                                                                                                                                                                                                                                               


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar