7 Aralık 2013 Cumartesi

MEVCUT DURUM TESTLERİ


                                                 


    Futbolcuların mevcut durum değerlendirme testleri hem kendilerine, hem de teknik kadroya çok şeyler anlatır. Özellikle, bugünlerde Süper ligin ilk yarısı bitmek üzereyken ve takımlarımızın form durumların endeksleri aşağı çekilirken, bu tür basit ve kolay testler ile, sporcularımızın yorgun olup olmadığını, kalp sistemleri ne durumda olduklarını, çabuk şekilde tespit edilebilir.

   Daha önce yazdıklarımız bir testle başlayalım! Sabah yatağınızda uyanınca, kalkmadan nabzınızı ölçüyorsunuz. Daha kolay ölçmeniz için 10 saniyelik nabzını aldıktan sonra 6 ile çarpıyorsunuz ve dakikalık nabzınız ortaya çıkıyor. Yataktan kalkıyorsunuz, tuvalet, çay, kahve derken ayakta, 3 dakika sonra yine nabzınızı ölçüyorsunuz.Eğer iki Nabız verisi arasında 20 ve üstünde bir fark varsa, siz yorgun, yaptığınız yüklemeler size fazla gelmiş anlamına gelir. 25 ve 30 arasında fark var ise, yüklemeler size fazla gelmiş, demektir. Her iki durumda, yapılacaklara vakit kaybetmeden teknik kadroya söyleyerek, başvurmanızı tavsiye etmekteyiz!

   Çömelme testi - 20 kez ritimli, çömelirken ellerinizi öne verip, dikilirken ise, geriye vücudunuza alıyorsunuz.Çömelirken dizler dış yana açılmaktalar…Nabzınız aktivite öncesi ve sonrası 25%-ten fazla fark olmuyorsa, durumunuzu ‘’süper!’’olduğundan şüpheniz olmasın!

   Basamak testi- Bir binanın 4. katına kadar acele etmeden, rahat çıkın! Nabzınız hemen orada 100 ad/dakikada az atıyorsa, kalbiniz çok iyi durumda olduğundan emin olun.

   Sıçramalı test- 30 saniyenin içinde 60 hafif dikey(6-7 santimlik) sıçrama yaparken, ellerimizi belde tutuyoruz. Başlangıç ve sonraki Nabız arasında fark 25%-i geçmiyorsa, fonksiyonel durumunuza kısacası ‘’bomba!’’diyebiliriz.

   ‘’Olduğunuz yerde koşu’’ testi- tempo lider yardımı ile, 170-180 adım/dak. tempo ile yerinizde, ayaklarınızı zeminden 20 santime kadar kaldırarak, 1-3 dakika koşuyorsunuz.Nabzınız-150-160 adet/dak. gelinceye kadar...Yüklemeden 5 dakika sonra başlangıç nabzına dönmesi gerekiyor. Aksi halde fonksiyon durumunuzda bir zedelenme, pürüz var demektir.

   Yukarıda anlattığımız testler basit, ayni zamanda ‘’görünen köy, kılavuz istemez’’misali, çok pratik ve kullanışlıdır. Sporcularımızın  zamanı ve sağlığı, kulüplerimizin bütçelerini, teknik ekiplerin  sinirlerini ve prestijlerini korumalarında katkısı hiç şüphesiz olacaktır.


                                                                                                                       Ertan Hatipoğlu


                                                                                                                                                                                                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar