30 Aralık 2013 Pazartesi

LASTİKLİ DEPAR'LAR





       Özellikle  top’lu sporlarda çok fazla kullanılan bir çalışmadır. Ayrıca atletizm ve tenis gibi ferdi uğraşlarda da yeri oldukça yaygın sayılır. Fonksiyonel kapasitesini ve özel sprint kuvvetini ilerlemek isteyen herkes bu tür dirençli çalışmalara sıkça başvurmaktadır.

   Anatomik bakarsak, aktif çalışan büyük kalça kası(Gluteus maximus), ön baldır (Quadriceps femoris), kalfler (Gastronemius), Adductors ve karın kasların bir bölümü (Obeliques) görmekteyiz.Destekçi olarak, Hamstringler, kalça-baldır eklemin fleksörleri (İliopsoas) düz karın kası (Rektus abdominis), uzun sırt kasları (Erector spinae) ve soleosları (Soleus) tespit ettik.

   Çözmeniz gereken vazifelere  ve amaçladığınız nitelik türüne göre kısa, olduğunuz yerde ve uzun deparlar uygulayabilirsiniz. Ayrıca düz, zig-zag ve değişik varyasyonlar şeklinde, partnerli olarak yapılır. Lastiğin sağlam olmasından emin olduktan sonra, belinize veya gövdenize bağlayabilirsiniz. Nefesinizi adımlarınızın ritmi ile karın kaslarınızın kontrolünü kaybetmeden alıp, vermelisiniz. Son gidebileceğiniz noktada bir an durup, geri dönmelisiniz. Her lastikli depardan sonra, lastiksiz ‘’boşta’’depar atarsanız, antrenmanınıza kontrast metot katmış olursunuz. Üst düzey sporcular için bir de dirençli depardan sonra, hafifletilmiş depar, yani lastik bu defa sizi çekerek yapılır, ama çok ‘’bıçak sırtında’’dır ve onu sadece yüksek antrenörlük pilotaj sahiplerine tavsiye etmekteyiz. Bu tür çalışmanın getirisi fazladır, ama sakatlanma riski de ayni oranda yüksektir. Antrenmanın günü, çalışma sırası ve sayılar burada çok etken faktörlerdir ve sadece tecrübeli gözler bunları doğru çözebilir…
   Haftada 2 kez çalıştığınızda bu niteliğinizi ilerletmek, 1 kez ise, tutturmak, korumak istiyorsunuz anlamına gelir.Haftada 3 kez mi?

  O, artık bambaşka yazımızın konusudur…

                                                                                                                       Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar