4 Aralık 2013 Çarşamba

KARA KUTU


                                                                 KARA KUTU


           Futbolda sakatlıklar hiç kuşkusuz, kulüplerimizin belini büküyor, teknik adamlarımızı da zor durumunda bırakıyorlar. Rakibin darbesi ile gelen sakatlıklara ‘’kader’’deyip kabulleniyor, ama diğer kas ve tendon kopmalara, çekmelere ve spazmlara karşı yaptıkları ‘’savaş’’genelde, iyi bir sağlık ekip kurmakla yetiniliyor. Oysa ki, sadece kaliteli sağlık ekiple sakatlıklarla savaşmak,’’Don Kişot’’luktan başka bir şey değildir!

  Uçak endüstrisini bilirsiniz…Her kazadan sonra geniş ekip kurulur, en-ufak detaylar incelenir, kara kutular dinlenir ve neticede geniş bir rapor hazırlanır. Kazanın sebebi ortaya çıkar ve bir kez daha başına gelmesin diye, sıkı tedbirler alınır. Bu yolla yıllarca bugünlere dek, uçak şirketleri kazaları minimuma indirmiş durumdalar. Kendilerini iflastan, insanları ölümden koruyacak en-efektif yolu bulmuşlar kuşkusuz.

   Süper ligimizde an itibarı ile, sakatlık nedeniyle oynayamayan bir çok futbolcumuz var. Takımlarını o yüzden zor durumda bırakan, katkıları ‘’0’’ olanlar hem kendilerini hem de binlerce taraftarı derin üzüntüye sevk etmekteler. İşte Wesley Sneijder, Emre Belözoğlu, Uğur Boral, Ozan İpek, Henry Blenvenu ve Serol Demirhan, Çağlar ve Köksal, Özer Hurmacı, Gekas, Eren Güngör ve s ve s.

   Bu gibi vakalarda kulüplerimizin aynen uçak şirketleri gibi, her olaydan sonra teknik ve sağlık ekibini görevlendirerek ‘’olay yeri inceleme’’grubu oluşturmaları gerekir. Kara kutular ve diğer ayrıntılar incelenir ve gereken tedbirler alınır. Örneğin: sakatlık antrenman veya maç başı gelmiş ise, o zaman futbolcu dönem yorgunudur veya da kötü ısınmıştır.Eğer sakatlık antrenman veya maç sonuna doğru gelmiş ise, futbolcu yeterince hazır değildir, antrenman eksiği vardır. Teşhis koyup, teknik ekibin gereken düzeltmeler ve tedbirler alınır ve bir kere daha o nedenlerle futbolcular sakatlanmazlar.

   Kulüp yöneticileri daha fazla beklemeyip, bir an önce harekete geçmeli, nasıl ki görev dağılımda şu-şu sorumları var ise, öyle ‘’iş göremez’’departmanın bir sorumlusu olması gerekir!

   ‘’Kör çobanın sürüsünün sonu uçurumdur!’’demişler...

                                                                                   
                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar