20 Aralık 2013 Cuma

MOUSSA SOW'UN YÜKSELİŞİ


                                                


    Fenerbahçeli futbolcu Moussa Sow tam bir yıl önce transfer edildiğinde, yaşanan polemikleri hatırlamayan yoktur, herhalde.’’Sakat’’ denildi,’’oynayamaz’’ söylendi, ama bugün bakıyoruz Sow hem fiyatını ikiye katlamış, hem de ülkesi Senegal’de yılın futbolcusu seçilmiştir.Kolay değil, ama bu başarısının arkasında ne var, nedir sebebi?

   Evet, küçük bir araştırma sonucu FB yıldızın ‘’sırrını’’ortaya çıkardık.Moussa uzun bir zaman çok iyi antrenman yapmasına rağmen arzuladığı performansa ulaşamıyordu.Dizindeki sakatlık bunun sadece sebeplerinden biriydi.Geçen yıl Aykut hoca ve ekibi bu konuda çok kafa yordu ve bu problemin çözümünü buldular.Sow’a hareketlerinin fonksiyonel değerlendirilmesi(Functional Moverment Screen-FMS) denilen çalışma uygulandı!

   İlk önce dizdeki sakatlığının aslında yanlış ayak basmasından kaynaklandığını tespit edildi ve çok kısa sürede kurtarıldı.Artık ‘’makinenin’’yürüyen aksanında problem kalmamıştı…Daha sonra, 7 temel doğal hareketle Moussa’nın zayıf tarafları tespit edildi: eller yukarıda çömelme, engel adımlama, ayrık çömelme, omuz hareket becerisi, sırt üstü yatarak tek bacak kaldırması, şınav ve rotasyon dengesi. Bu 7 hareket tek-tek ‘’O’’-dan ‘’3’’-e kadar notlar ile değerlendirildi ve tüm manzara ortaya çıktı.Çok mantıklı, doğal bir çalışma; Kendi ağırlığı ile çömelemeyen biri, halter ile bunu nasıl yapacak?Tek ayakta dengede durmakta zorlanan, koşusu başarılı olabilir mi?FMS futbolcunun en-zaaf yerlerini bulmuş, geriye sadece çalışma gerekirdi.İş Aykut hocanın bireysel antrenman ekibine kalmıştı.

FMS uygulanması için standart bir malzeme donanımı gerekir.En-iyi netice, test edilen hareketleri çalışmamış, değerlendirme kriterlerini bilmeden alınır.Maksimal alınacak puan 21 olup, istatistiklere göre, sakatlanma riski 14-ün altında kalanların 2 misli artar!

   FMS hem ‘’hazır çözüm’', ayni zamanda düşünme türüdür.Onunla antrenman süreci daha faydalı ve pürüzsüz, antrenör, futbolcu, terapist, biyomekanik uzmanı diyaloğu hiç kuşkusuz daha rahattır.

Ersun hoca bu konuda ‘’çocuğu kucağında buldu’’ve başlanan çalışmayı memnuniyetle devam ettirdi.Sezon başında Moussa ile aralarında ufak bir problem yaşasalar da,’’aklın yolu birdir’’diye, çabuk anlaştılar.

Her ikisi kendi mesleklerinde olgun yaşlarına girmişlerdi…

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar