22 Aralık 2013 Pazar

BALYOZ

                                                           


   Bir çok insan ‘’balyoz’’ kelimesini duyduktan sonra ürker oysa ki, sporda kullanılan, faydaları saymakla bitmez. Sıra dışı bir kondisyon aletinden mahrum kaldıkları kesindir.

   Patronuna, finansal krize, arkadaşına kızmış insanlardan tutun, omuzları ve pazılarını geliştirmek isteyenler, kuvvet niteliklerinde eşik duvarlarını aşmak arzusu ile tutuşanlara kadar gidebilirsiniz.
Bunların ortak çözümü balyozdur!

   Balyoz antrenmanın bir kere, işlevsel kapasitesi yüksektir. Halterde kullanılan hareketlerin çoğu sizi kuvvetli, çabuk ve patlayıcı yaptıkları tartışılmazdır.Ama bazen onları belli, farklı açılarda kullanmamız gerekir. Örneğin tenis, mücadele sporları, voleybol, basketbol, golf ve kürek gibi sporlarda vazifelerimizi çözecek balyozdur!

   Balyoz çalışması tüm bildiklerinizi, ’’asırlık’’duvarlarınızı yıkar, alışılmış antrenmanların süper bir alternatifidir. Sizi bambaşka ‘’seyahatlere’’götürür…Bir çok sporda gereken patlayıcı güç, duruş ve dengeyi ilerletmektedir. Omuz eklemlerinde sakatlıklarınızı şimdiden unuturken, el, kol, ön kolunuz o kadar kuvvetli olurlar ki, sizinle tokalaşmak isteyenler bir kez daha düşünmeleri gerekecektir! Elit sporun stresine iyi gelen bir çalışmadı.

   Nalburlarda kiloları farklı balyozlar bulunurken, acemiler için-3 kg., orta seviyeliler-4 kg., elit sporcular için de-5-6 kg. balyozlar tavsiyemizdir.Uzun bir sure bu tip çalışmalar yaptıysanız, buyurun -15 kg. kadar balyozlar size uygundur!

   Balyozu sadece havada sallayarak kuvvetlenebilirsiniz, ama kendinizi iyice bir ‘’Rocky’’ hissetmeniz için, bir de kalın kamyon lastiği gerekecektir.Traktör lastikleri sert oldukları için de uygundur.
Çapraz ve yukarıdan vuruşlar bu tür antrenmanların temel taşlarıdır.Tutuş biçiminiz ve duruşunuz, ilaveten bir kaç vuruş daha fırsatı verecektir. Lastikten balyozun geriye sıçramasını küçümsemeyin: tam burada alet kontrolünüz için epey güç gerekecektir!Balyozun sapını sağlam tutmanız, eldiven kullanmanız şarttır!

   Lastiği bir yere dayatarak yandan vuruşlar ile, ağaç kesiyormuş gibi yapabilirsiniz. Lastikten uzaklaşarak, poponuzu geriye verip, kalça kaslarınızı da etkileyebilirsiniz.Fazla vuruş sayısı, belli sayı zamana karşı gibi metotlarla farklı vazifeler çözebilirsiniz. Tüm bunları kompleksler halinde  birleştirebilir, haftada 2 kez genel hazırlık dönemlerde ağırlıklı çalışmalısınız.

   Rus atasözü der ki: ‘’Balyoz camı paramparça eder, ama çeliği en-sağlam hale getirir!’’

                                           Ertan Hatipoğlu                                                                                                                          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar