20 Mayıs 2014 Salı

ALÇAK TOPRAKLAR'DAN HOCA

Alçak Topraklar’dan hoca

Manchester United Louis Van Gaal’i yeni menajeri olarak açıkladı. Kariyerinin son demlerine gelirken Hollandalı hoca, belki de en çok hayal ettiği takımda görev yapacaktır. Gerçi David Moyes’tan sonra taraftarlar her geleni sıkı kucaklayacaklar ama biz yine de Van Gaal’in ‘’Düşler tiyatrosunda’’ başarı şansı nedir, bakacağız.

ERTAN HATİPOĞLU
İlk bakışta Van Gaal’e inanmayanların  sayısı az değildir ama bize göre, başarma şansı çok yüksektir.
İlk önce, Hollandalı çok tecrübelidir. Zaten Moyes’in gelişine kadar tecrübe herkesin alıştığı bir şeydi. Louis, Ajax ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve çok sayıda ülke birincilikleri kazanmış, Bayern ile final oynamış, Barcelona’ya İspanya’da kupalar kazandırmıştı. AZ Alkmaar gibi alçak gönüllü takımı bile Hollanda şampiyonu yapmıştı.
Objektif bakarsak, Van Gaal büyük takımlarda çalışmış, gerginliklerin altına girmiş, şımarık yıldızlarla ‘’dans etmesini’’ bilmiştir.
Kariyeri hep başarılı mıydı? Hayır, Barça’daki ikinci gitmesi ve Hollanda Milli Takımı’ndaki 2002 Waterloo’su unutmamız mümkün değildir ancak  bir hocanın kariyerinde hep başarılar olamaz, gelişmesi için olmamalı, zaten…
Louis Van Gaal tipik diktatördür. Öyle bilinir… Sevgili Şota Arveladze ne kadar ‘’değildir!’’ dese  de, Fergi’ye  bu konuda rekabet edecek, şu anda belki de tek menajerdir. Kırmızı Şeytanlara şu aşamada ‘’diktatör’’ yönetim tarzlı bir hoca lazımdır.
Ajax’ta genç Louis,  çelik karakteri sayesinde bir ‘’semt’’ takımını Avrupa şampiyonu yapmıştı. Ajax’ın futbolcuların hepsi Amsterdam veya Kuzey Hollandalıydı…
Sir Alex, kesinlikle Beckham, Rooney ve Van Nistelrooy gibi yıldızların şımarmasına izin vermezdi. Van Gaal bu konuda daha da serttir, Barça’da Stioichkov gibi yıldızı aylarca yedek kulübesine ‘’çivilemişti’.
Louis tam bir pragmatik olup, diğer Hollandalı meslektaşlarından farklıdır. Gerçeğe ve eyleme yönelik, pratik sonuçlara yüzü dönük olup, yere sağlam basmaktadır. Fakat, her Hollandalı gibi, hücum futbola parmak basarken, gerektiğinde savunmasını da bilir.
Ayrıca Van Gaal kendi metot ve sistemlerinden o kadar emindir ki, daha yıllar önce  ‘’kocaman’’ Johan Cruyff ile kavga etmişti! Herhalde, bunu yapabilen tek Hollandalıdır…
Louis Van Gaal’in başarma şansının yüksek olmasının sebeplerden bir tanesi de, genç futbolcuları yetiştirebilmesidir. Bayern Münih’in başarılarının temellerinde onun çalışması yatmaktadır. Jupp Heynckes sadece meyveleri toplarken, Louis’in yetiştirdiği Müller, Kroos, Bastian ve Badstuber gibi futbolcuları kullanıyordu. ManU’da çok sayıda genç futbolcu Hollandalı’yı dört gözle beklemektedir.
Lous Van Gaal ‘’Kırmızı şeytanlar’’ için biçilmiş kaftan, eski hocaları ile ‘’0’’ yılı silme fırsatıdır. Sir Alex’in yerine geçen menajer, yüzü hiç gülmeyen, zor karakterli Hollandalıdır.


Akşam gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar