22 Mayıs 2014 Perşembe

ZİRVELERE DEMİR ATMAK

  


      Zirve sporunda bir çok ayrıntı, başarmanız ve daha önemlisi oralarda demir atmanız için, bir o kadar da yapılması gerekenler vardır. Dayanıklılık içeren branşlarda hemoglobin oranı çok önemli olup, kandaki oksijenin tedarikçisidir.

    Demir maddesi hemoglobin oluşumun anahtar üyesidir. Demirsiz hemoglobin miktarı azalır ve kandaki oksijeni taşıyamaz. Dokular resmen ‘’tıkanır’’, çabuk yorulur, kendinizi baygın ve güçsüz hissedersiniz.
   Demir içeren gıdalar kırmızı  ve beyaz et, balık, çerezler, kuru meyveler, hububatlardır.
   Demir emilimini artıran ve etkisini azaltan gıdalar vardır. Polifenol içeren örneğin kahve, çay ve koka-kola gibi içeceklerle birlikte tüketildiğinde, demir emilimi oldukça düşer. Demirin bitkisel kaynaklı yiyecekler ile soya proteinli ve kepek kökenli gıdalar ile birlikte tüketirseniz emilim yine düşük olacaktır. Bundan dolayı, kahvaltıda aldığınız çay çok açık olmalı, kahve zaten saat 12-den önce içmemeli, kola ailesinden uzak durmalısınız!

   Narenciye, özellikle fazla vit. C içerenleri kullanırsanız, demir emiliminiz tavan yapar, hemoglobin oranınız bir-kaç ayda 1-2 ölçü artar. Örneğin, iyi bir ıspanak salatasının yanında bir kaç dilim mandalina tüketmeniz, veya kahvaltıda bir bardak portakal suyu içmeniz, çok isabetli olacaktır. Bir başka isabetli örnek ise tavada yumurta ve narenciye tatlısı ile sürülmüş kepekli tost olacaktır.

   Fazla vit. C içeren  sebzeler de demir emilimi açısından faydalılar. Her tür mangal etini, domates, biber, soğan ile kombine etmeniz gerekir. Makarnanızı domates sosu, kıyma ve kuru fesleğen ile süsleyip yemelisiniz. Patates'ler vit. C  içerdikleri için, etinize her tür püre veya fırında pişmiş patates iyi fikirdir.

   Demir emilim açısından pişmiş sebzeler, çiğ olanlardan tercih edilmeli. Ayrıca , onları çelik tavalarda pişirirseniz, tavaların metalinden sebzelere  ekstra demir geçmektedir.

   Yüksek hemoglobin sizi daha fazla dayanıklı, daha çabuk toparlayan, bir sonraki antrenman yüklemelerine dah ‘’fresh’’ girmenizi sağlayacaktır.

   Ama, gördüğünüz gibi, teferruatları var...


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar