8 Mayıs 2014 Perşembe

KAS'ıtlı ÖLÜM

                  



          Son yıllarda ülkemizde fitness salon sayısının artması sevindirici bir gelişmedir. Spora giden insanlarımızın artmasında endişe edilecek bir durum değil, fakat  beraberinde sağlığa zararlı, bir takım yasaklı maddelerin kullanımında  artış vardır. İşte, endişe verici bir gerçek budur. Çabuk neticeli kaslı vücut hedefleyen özellikle gençlerimizin sayısı artmaktadır. Tıpkı en- son İzmir’deki 29 yaşındaki gencimizin kahredici olayı gibi...

   Çağlar Çam her gencimizin kalbinde yatan o inanılmaz çekici  ‘’kaslı vücut’’ arzusunun  yanlış ve çabuk yoldan etmesinin kurbanı olmuştu. Anabolik steroid maddelerini kullanarak kısa zamanda etrafında herkesi etkilemek istedi. Spora başlamadan sağlık raporu ve özellikle EKG araştırması muhtemelen pas geçilmiştir. 

   Sağlık sporu kıvamında yapıldığında, her yaşta her organizmalara faydalıdır. Doğru dinlenme, beslenme, menşeyi, miktarı belli amino asit ve protein, vitaminlerle harmanlanırsa, doğru antrenmanı ilave ederseniz çok iyi neticeler alınmaktadır. İnsanların yüklü günlüğünü göz önüne getirirsek, bir takım takviyelerin alınması doğaldır.

   Suistimaller bir takım yasaklı, masa altı satılan maddelerin kullanımı ile söz konusudur. Özellikle kullanılan sterodlerin dozu artınca kalp krizi riski artmaktadır.  Bu konuda 25-30 yaş grubu en-çok  trajik olaylar geçirmiş sporculardır. Karaciğer ve böbrekler bu tür kimyasal maddelerin geçiş yolu olduklarından, özellikle aşırı kullanımda zarar görürler. Merkezi sinir sistemi etkilenen sıradaki yerdir. Konsantrasyon kaybı, sinirlilik, saldırganlık bu tür maddelerin yol açtıkları, ayrıca özellikle ergenlik çağıdakilerin yüz ve vücutlarında  sivilceler basmaktadır.

   Burada yanlış bir düşünce ve kavramı düzelmemiz gerekir. Genelde zannedilir ki, bu tür maddeleri kullananların cinsel gücü armaktadır. Tam tersi- kullananların o hayatları tamamen biter! Kısaca sebebi ise, üretilen testosteron maddesinin suni, dışarıdan alınmasıdır. Bir müddet sonra buna alışan vücut, tembelleşerek o maddeyi üretemez hale gelir.

   Ülkemizde, özellikle fitnes sektöründe bir an önce EKG şartı ve doktor raporları, yılda iki kez olmak üzere, aynen spor kulüplerde olduğu gibi, uygulanmaya başlanmalı ve daha önemlisi kontrol edilmesi gerekir. GSGM bu konuda denetlemeleri yaptıklarını biliyoruz, bu konularda hassasiyetleri  ortada, ama denetleme sistemini bir daha gözden geçirmelerinden fayda var, diye düşünmekteyiz!



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar