9 Ağustos 2014 Cumartesi

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

                    



Geceleri  ayak kramplarına maruz kalmayan herhalde,  insan yoktur. O acı herkesin başına gelmiş, geçmiştir.

Özellikle elit sporda, yüksek ve devamı fazla olan aktivitelerde sporcuların bacaklarına spazm(kramp) girer. Ağrı saniyeler ile dakikayı bulabilir, çalışma  ve uyku zamanında olabilir. Futbolda en-çok  kramp giren bölgeler Kalfler, Hamstring ve Quadriceps femoris’tir. Bazen karın hatta göğüs kafesinde bile oluşur.
Sebep olarak iyi ısınmama, kas yorgunluğu, elektrolit eksikliği. Magnezyum tüketimi yoğun çalışma dönemlerde çok önemlidir. Kalp, sinir ve kemiklerin düzgün çalışmasında önemli rol üstlenmektedir. Ayrıca magnezyum daha 300 metabolit çalışmalarda görev yapmaktadır.

Magnezyumun en-bilinen özelliği kasları gevşeterek, sinir iletişimlerine yardımcı olmaktır. Vucütta eksik olması kramplara sebebiyet vermektedir.
Krampların yoğun oldukları dönemlerde özellikle yeşil yapraklı sebzeler, çerez türlerinden bademler, muz, çavdarlı ekmek tüketmeniz gerekir.

Krampların önüne geçmek için sık sık iyi esnetici hareketler yapılması gerekir. Lastik bantları ayağınıza takarak ve değişik yönlere dirençli hareketlerle özellikle kramp girilen Kalf bölgenizi hem güçlendirir, hem de esnekliğini artırabilirsiniz. Daha ince lastikler ile ayak parmaklarınızı sarıp, öne dirençli kasarak, taban kaslarınızı ‘’çelik’’ yapabilirsiniz. Başta az-çok kramplar girecektir, ama ilerleyen çalışmalarla birlikte kaybolup, unutacaksınız. Böylece, en-az çalışabilen, küçümsenen, bilinmeyen bölge- ayak taban kaslarınızı hem kramplardan korur, hem de koşunun 4 anlardan belki de en-önemlisi, ‘’yerle temas’’ anını asgariye indirirsiniz. Bu da sizi çok, ama çok daha süratli yapacaktır!

Elit sporda bilen değil, uygulayabilen kazanırmış…


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar