25 Ağustos 2014 Pazartesi

FİLENİN SULTANLARINA ACIMADILAR!




Elit sporda özellikle müsabaka planlanması çok mühim, her şeyden öncelik Uluslararası takvime göre hareket edilir. FİVB kendi faaliyet programını belirler,tüm üye olan ülkeler de ona göre kendi iç takvimini hazırlar. Tüm bunlar aylar önce yapılır ve ilan edilir.

Voleybol Grand Prix Tokyo ayağından önce Dünyanın çeşitli noktalarında başka ayaklar oynanır ve neticelerine göre, en-başarılı ülkeler Tokyo’da buluşuyor. Burada problem, Tokyo’ya gelen bazı takımların o saat farkına adapte olamaması, diğerler ise Tayland turnuvasından gelmeleri (Çin ve Brezilya). Ev sahibi Japonya turnuva oynamadan, rakiplerini evinde bekliyordu. Yani, Japonya, Çin ve Brezilya saat farkı problemi yaşamadan oynarken, Kaliningrad turnuvasından gelenler Rusya ve Türkiye birinci maçları hariç, kalan maçlarında jetlag problemi ile oynadılar. Bunun sebebi Kaliningrad’tan 18.08 tarihinde uçmaları ve ilk maçlarını jetlag problemi başlamadan 20.08 tarihinde ilk maçlarını oynamaları. Belçika takımı ise turnuvasını 10.08 tarinde bitirdiği için adaptasyon için zamanı vardı…
Adaptasyon süreci olmayan Rusya ve Türkiye Tokyo’ya ‘’Misafir’’ gibi geldiler ve özellikle Filenin Sultanlarına yazık oldu. İlk maçında daha problemler kendini göstermez iken, Brezilya gibi takımı yendiler,ama daha sonra hepimiz gördük…

Peki, bu durumda neler yapılırdı?

Her şeyden önce zamanında bu takvime itiraz edilir, Kaliningrad turnuvasını en-azından  bir hafta geriye alınırdı. Böylece, Tokyo’ya 1 hafta önce gidilir, adapte olunurdu. Diyelim ki, bu da olmadı, o zaman Japon ev sahibinden aynen Olimpiyatlarda olduğu gibi, izole bir konaklama, ''non stop'' yemek saati talep edilebilirdi. Böylece Sultanlarımız aynen Türkiye’de gibi, yatar, kalkar, yer, kısacası adaptasyona hiç başvurmazlardı. Saat farkına aldırmadan, oynar kazanırlardı!
Tabi yukarıdakilerini yapmak için çok ileri görüşlü bir ekibin ve sağlam Federasyonun, ayrıca  disiplinli, fedakar sporcuların olması gerekir.
FİVB Japonya’ya neden böyle bir ‘’Hediye’’ veriyor cevabına ulaşmanız için internet sitesine girip, sponsorlarına bakmanız yeterli olacaktır.
Biz ise, kendi çıkarlarımızı korumalı, fon olmaktan uzak durmalıyız!

Özellikle, böyle muhteşem Sultanlarımız varken…



                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar