10 Ağustos 2014 Pazar

TAKVİYELERİN SAAT ''PENCERELERİ''





Gıda  takviyesi ürünlere bir tomar para verebilirsin, ama onların kullanmasını, en-uygun ‘’pencerelerini’’ bilmezsen, istenilen sonuca varamazsın. Her ürün  yapılan antrenman türüne göre tükenmesi için bir saati var. O saate göre gereken yapılırsa, yapılan antrenmanda maksimum fayda elde edilir. İşte örnekleri:

KUVVET antrenmanından  30-60’ önce Arginin ve Glutamin kullanılır! 5-er gram her iki maddeden  ağırlık antrenmanından 30’ once alınır. Arginin kuvvet aktivitelerinden önce alınırsa, kas hücrelerine giden kan miktarını artırırken, nitröz oksit  üretiminde önemli katkısı var. Bundan dolayı kaslar daha fazla oksijen, amino asit, glikoz ve diğer kullanılan maddeleri sindirecektir.
Glutamin maddesi kasları enerji ile yüklerken, onun varlığından dolayı bikarbonat sentezi gerçekleşir. Özellikle eşit üstü çalışmalarda, bikarbonat  vucüdun ürettiği asit seviyesine karşı savaşan bir maddedir. Neticede kaslarda yorgunluk daha geç hissedilir.
Her iki maddeyi aç karnına veya en-az 2 saat yemekten sonra tüketmelisiniz!

Whey Protein, Slow-carb(yavaş karbonhidratlar) ve Kreatin maddeleri antrenmandan hemen önce, en-fazla 30’ kadar kullanılır. Bunlar genelde kas büyümesine yardımcı olan maddelerdir. Whey Protein 20 gram cıvarında olması gerekirken, Slow-carb- 40, Kreatin ise 5 gr. Kadar tüketmelisiniz. Slow carbların görevi antrenman boyunca insülin seviyesini gereken seviyede tutarak, çalışma aralarında yağ yakıtını daha fazla kullanmaktır. Kreatin’in görevi ise, kas hücrelerini su ile doldurarak, onları daha kuvvetli ve dayanıklı yapmaktır. Kreatin toz şeklindeyse, protein karışımına katarak, birlikte tüketebilirsiniz.

DAYANIKLILIK antrenmanından 30-60’ önce  bir acı kahve ve  Acetyl L-carnitine tüketmeniz gerekir. Acetyl miktarı 2 grama kadar olması, tavsiyemizdir. Kahvenin içindeki kafein maddesi glikojen koruyucusudur, bundan dolayı enerjiniz tasarruflu kullanılır.Ayrıca, yağ depolarını işe aktif duruma getirirken, onları da ‘’savaşa’’ atmış oluyor. Acı hislerini azaltırken, uzun, yıpratıcı antrenmanların yapılmasına yardımcı olması, kafein maddesi, özellikle elit sporda vazgeçilmez durumda. Acetyl L carnitine amino asit benzeri bir madde olup, yağların mitokondrilere kadar gitmesine yardımcı olup, enerji üretime  önemli katkısı vardır. Kısacası Kafein ile birlikte çok mühim ikili oluşturmuş durumdalar.

Dayanıklılık antrenmandan 30’ kadar önce, 10 grama kadar miks aminoasitler tüketilir. Miks derken, 9 adet amino asitin karışımından bahsetmekteyiz. Eğer amaç uzun ve elit antrenman ise, biraz karbonhidrat ilave edilmesi gerekir.

Elit sporda teferruatlar fazla, ama başarmak da çok zevklidir…
Başarılar!


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar