18 Mayıs 2015 Pazartesi

KREATİN’İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ




Vücuttan doğal sentez edilmiş bir bileşik olan KREATİN,  hücre ve kaslara enerji vermektedir. Kas kütlesinin artmasına ve büyümesine yardımcı olmaktadır. Bunlar bilinen faydaları… Ya bilinmeyenler?

 Özellikle 30 yaş çıvarında erkekler üzerinde yapılan araştırmalar çok enteresan, bir o kadar faydalı neticeler alınmıştır. Bir haftalık günde 20 mg. keratin monohidrat kullanımda, alınan neticeler herkesi hayrete düşürmüştür. Araştırmalar sırasında nokta lazer yardımı ile elde edilen kontrast görüntüler kılcal yoğunluğu tespit edilmiştir.

Araştırmalar neticesinde, kan basıncında ortalama 2-2.5 mm Hg düşüş, ayrıca genel ve kötü kolesterolde (LDL) çiddi miktarda azalma tespit edilmiştir. Uzmanlara göre, keratin sayesinde mikrovaskülerlerin endotel işlevlerinde iyileşme olmuştur. Deri kılcal damarların  yoğunluğunu arttırarak toparlanmayı olumlu etkilemiştir.

Bilim adamları araştırmaların devam etmesi gereğinin altını çizerken, kreatinin ağızdan alınımda  EPOXYEİCOSATRİENOİC ACİD maddesinin biyoyararlanımı arttırarak, bazı metabolit ve kalp hastalıklarına karşı kullanmayı öneriyorlar. Asitlerin böbrek ve kalp sisteminde  rolleri, iltihaplanmaya karşı hormonlar olarak, signal moleküller olmaktır.         

                                                                                                Ertan Hatipoğlu



Kaynak:  Roger de Moraes, Diego Van Bavel, Beatriz de Moraes, Eduardo Tibirica-  ‘’Effects of dietary creatine supplementation on systemic microvascular density and reactivity in healthy young adults.’’ Nutrition journal 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar