6 Şubat 2014 Perşembe

ANTRENMAN





     Antrenman dibi olmayan, sıkça tartışılan bir bilimdir.Tartışmaların galibleri ise, çoğu zaman başarılı olanlardır. Bazı oturmuş, yıllarca kemiklenmiş tezler vardır ki, onları uzun yıllar kimseler tartışmaya cesaret edemez…

   Günlük veya bir birim antrenmanın içeriği her zaman uzmanların kafalarını kurcalamıştır.Hazırlık sürecinin en-küçük ‘’üyesi’’ olan bir birim antrenmanı doğru yapamayanlar, haftalık, aylık ve yıllık antrenman planını nasıl yapacaklar?Her şey günlük antrenmandan başlar.

   Bir birim antrenmanın içeriği döneme ve şiddetine göre değişir.Hazırlık döneminde bir antrenmanda 4-e kadar nitelik çalıştırılırken, özel hazırlık ve müsabaka dönemlerde 1-2 üzerinde durulur. Yani, hazırlıkta ‘’çorbayı’’karıştırabilirken, diğer dönemlerde daha ‘’az ve öz’’ çalışılır. Hazırlıkta bir antrenmanda 4- kadar nitelik çalıştırılır, fakat onların sıralamalarında göz önüne bulundurmanız gereken koşullar var. Birincisi, antrenmanda çalışma sıralanması aynen şirketlerin toplantı gündem sıralamasına benzer- ilk önce mali konular, yatırım olanakları ve s. Hizmetli Cafer bey’in ücret artışı her halde son sırada olacaktır…Antrenman çalışma sıralaması da benzeri uygulaması vardır-teknik, kuvvet, dayanıklılık...Bir futbolcu için teknik çalışma ve sürat her zaman antrenmanın başında yapılır. Nedenine gelince, sporcu, özellikle teknik çalışmasını daima ‘’taze’’ olarak çalışması gerekir.

   Özel hazırlık ve müsabaka döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.Birbirini ‘’boğan’’ ve zıt nitelikleri ayni antrenmanda kullanmamalıyız.Örneğin, teknik çalışmadan sonra dayanıklılık çalıştırırsak, 2.-si birinciyi ‘’boğar’’ ve verim alamayız.Ayni gerçek, sürat çalışmasından sonra dayanıklılık uygularsanız geçerlidir. Yukarıda verdiğimiz örneklerde doğru uygulama nedir? Teknik çalışmadan sonra-sürat veya kuvvet, sürat ten sonra kuvvet veya anaerobik yükleme iyi gelecektir. Kuvvetten sonra sürat, sakatlık açısından çok tehlikeli, fakat getirisi fazla olan bir uygulamadır. Sadece ‘’bıçak sırtında’’ yürüyebilen, tecrübeli çalıştırıcılara tavsiye edebilmekteyiz.
   Müsabaka döneminde, ayrıca takımın zaaf manzarasına göre, bir antrenmanda sadece bir nitelik çalıştırılır.Örneğin, takımın bariz teknik sorunları varsa, tüm antrenman tek teknik çalışma uygulanabilir.
   Benzeri uygulama antrenmanı az şiddetli haftaların ayrı çalışmalarında  da görebilirsiniz.O dönemde örneğin, tüm antrenmanın ‘’sadece’’ esneklik hareketler ile geçtiğine defalarca şahit olmaktayız.Fitnes salonunda çalışma boyunca dairesel antrenman yapılabilir, ormanda kros veya bir takım testlere girilir.
   Bir birim antrenman  hazırlık sürecinin en-ufak üyesi olmasına rağmen, ne kadar önemli olduğunu açıkça görülmektedir.Konuyu küçümseyen antrenörler, faizini kariyer boyunca ağır öderler.


                                                                                                               Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar