26 Şubat 2014 Çarşamba

VERONİCA'NIN CAS MUCİZESİ




    2 kez Olimpiyat şampiyonu, efsane atlet, Jamaica’lı Veronica Campbell Brown’un aylarca kendi ülke federasyonu ve IAAF ile, gergin savaşına tanık olduk. Daha doğrusu, 3 ekim 2013 tarihinde Jamaica Atletizm federasyonun atleti suçlu bulmadığı kadar…

   Haziran ayında, Kingston’da bir müsabaka sonrası kontrolde alınan numuneden sonra ''hidroklorotiyazid'' adında yasaklı madde çıkmıştı.Dünyada bir çok atlet bu veya benzeri maddeden cezasını çekti veya çekmektedir.IAAF bu gibi durumlarda çok hassas, zira nizamı bozmak hiç istemediği bir şeydir.Belli ki, 3 ekimden sonra kendi üyesi Jamaica’ya o meşhur baskılarını yaptı  ve neticede fazla duyulmadan Veronica’ya ‘’suçsuz’’ kararı 2 yıl men cezasına dönmüştü!
Monacolu memurlar rahatladı, Jamaica’ya karşı uçan savaş baltalarını hemen yere gömmüşlerdi…

   31 yaşındaki Brown için artık, bir tek CAS yolu kalmıştı! Californiya’lı avukatı Howard Jacobs savunmasında Veronica’nın Olimpiyat ve Dünya şampiyonalarından toplam 18 madalyadan söz etti, daha sonra bir yara tedavisinde kullanılan kremden ve onu yarıştan sonra deklare ettiklerini vurguladı ve sonunda numunelerin kural dışı şartlarda muhafaza edildiklerini, neticelerin tam nizami olmadıklarını iddia etti. Kısacası çok etkili ve ustaca bir savunmaydı ve neticede Veronica suçsuz bulunarak davayı kazanmıştı! Demek ki, iyi bir avukat adamı…

   CAS’a başvurup kazanan atletlerin sayısı azdır, ama hepimiz akıbetlerini biliyoruz.Yüklü tazminatlarını aldılar, fakat bir daha piste çıkmadılar veya çıkıp vasat dereceleri ile yetinmek zorunda kaldılar.

   Davayı kazandıktan hemen sonra yaptığı mağdur açıklaması ile, Jamaica'lı atlet elinde tutuğu kozun farkında.İstese çok yüklü bir tazminat davası açar, IAAF prestijini ve kasasını iyice boşaltır. Öbür yolu ise, kariyerinde kalan 3-4 yılını yelkenleri ‘’fora’’, konsantrasyonu tamamen piste odaklanmış olandır.

   Seçilen yol çok çabuk belli olur...


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar