11 Şubat 2014 Salı

SAKAT KANARYA




        Ee, çok oldu...

    Bir ayın içinde 4 futbolcu sakatlanarak, takımına  gereken katkıyı yapamadılar.Haydi, Alper Potuk olayını pas geçelim, herkesin başına gelebilir, kaza diyelim. Ama diğerlerine, maalesef öyle diyemeyeceğiz…

   İlk olay Emenike’nin Hamstring kası çekmesiyle vukuat buldu. Maçın sonlarına doğru olduğundan akıllara  yüklemenin fazla gelmesini getirdi.Biraz araştırdıktan sonra, olayın ikinci sebebini de bulduk- ön ve arka kasların antagonizmi, yani zıt olmaları.''Spartak'' Moskova’dan  miras kalan bir yan diz bağ ameliyatından sonra, dizlerini güçlendirirken, ön baldır adale grubunu kuvvetlendirmiş, ama arka (hamstring) zayıf kalmış olmalı ki, sakatlığa davetiye  çıkarılmış.

   İkinci olay Pierre Webo’nun  Peroneal tendon sakatlığı. Özellikle elit sporcular kaslarını devamlı güçlendirmeye özen gösterirler. Faaliyetlerinde aktif rol oynayan bölgelere daha da duyarlılar…Kaslarını güçlendirirken, ayni şeyi bağlara yapmaları mümkün değildir.Kısacası kaslar güçlü, bağlar ayni kalınca yırtılmalara, kopmalara davetiye veriliyor. Olayın maçın başında olması bizi dönemsel bir yorgunluk olabilir, düşüncesine yöneltmektedir.
   Üçüncü vaka Moussa Sow’un akşamki Sivas deplasmanında arka adalesinde 2. Derece yırtığı.’’Top’u vururken oldu’’ demesi,bizde izometrik çalışmaların eksik ve esneklik zaafı olabilir, kanaati  oluşturdu. Özellikle Hamstring’ler bazı pozisyonlarda izometrik rejimde çalıştıklarını hatırlatmamız gerekir…
Darbe dışında oluşan sakatlıklara ''kader''deyip geçmek, kafanızı kuma gömüp, görünmüyorsunuz zannetmek gibi bir şeydir. Her olayın bir veya bir kaç nedeni var, önemli olan onları tespit edip, tekrarlamamaktır.

   Antrenman- eğitim esnasında yüklemelere, toparlanma unsurları ve süreçlerine dikkat edilmeli. Yukarıda anlattıklarımız futbolcular kadar teknik  kadroyu ilgilendiren konulardır. Maalesef, KONTROL mekanizmasında  eksik, sadece teoride kalan bilgiler  futbolcu ve taraftarları üzerken, takımı hedeflerine gitmesine engel oluyor.

  Harcanan paraları, hiç konuşmayalım!


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar