16 Şubat 2014 Pazar

DERSİNİ İYİ ÇALIŞMAK





            2007 yılından beri, bir gerçek çok nettir; Soçi subtropical iklimli bir Karadeniz tatil yöresidir. Yer olarak buz ve kar yarışları hariç, başka neredeyse her şeye uygundur. IOC bu gerçeği bile bile Soçi’yi seçti, zira onların misyonlarından bir tanesi, kış sporlarını Dünyanın her köşesine yaymaktır.

   Özellikle iddialı kafilelerin en-önemli görevlerinden biri,  yarışacakları yerin hava ve kar koşulların istihbaratıdır. Müsabaka yerlerinin ısı tahminlerinden tutup, olimpiyat köyünün yataklarına kadar her ayrıntı, kafilelerin Soçi’ye haftalar önce gönderdikleri uzmanlar tarafından not edilerek, teknik kadrolara aktarılmaktadır.Sonrası sporculara kalmış, muhtemel şartlara adapte olup, başarılı olmak onların ellerindedir.
   Ev sahiplerin çok miktarda kar depoladıklarını ‘’Sağır Sultan’’ bile duydu.Hava şartları  değişince, onlara başvurulacağını ve  eski kar kalıntıları ile sulu,yumuşak ve ağır olacağı herkesin bildiği bir gerçektir. Ona göre çalışanlar, adapte çabuk olanlar da başarılı olduklarını görünüyor.Geri kalanlara ise, sadece ağlamak,mazeret bulmak kalmıştır…
   ‘’Roza Hutor’’pistinde bir çok sporcu düşerek yarışını tamamlayamadı, kayak koşuda, snowboard’ta göz yaşların bol aktığı yerlerdi.Halfpipe’de ise ev sahipleri son anda suya dönüşen kar’ın üstüne depolanandan ilave ederek, yarışı mümkün kıldılar. Uzun lafın kısası, sayı olarak tüm sezonda düşen, tamamlayamayan sporcu, burada  düşmüştü!
   Hannah Teter gibi usta  snowboard’çı bile, her tür yolu denediğini, fakat madalyasız kaldığını vurgularken, pistin kalitesizliğinden şikayetçi oluyordu.Biatlon'da sporcular düşerken ev sahipleri, kar’ın sertleşmesi için kimyasal maddeler atıyor, fakat bunları önleyemiyordu. Özellikle virajlar su barajına dönmüştü…
    En hazırlıksız, en-yüksek sesle ‘’ağlayan’’ Amerikalı sporculardı.Belli ki, istihbarat işlerini bu sefer tatil edip, ihmal etmişlerdi. Hiç kuşkusuz Olimpiyat’tan sonra, istifalar havaya uçuşacaktır…Snowboard’çı Danny Davis parkuru direkt ‘’bokluk’’ olarak nitelendirerek, ne kadar hayal kırıklığına uğradığını açık açık belli ediyordu. ‘’İlk bahar kayak kaymasına’’ benzetenler de oldu…
   IOC için şartlar, kazananlar önemli değil, yeter ki yarışlar iptal edilmeden devam etsin. Gemileri su alsın, ama alabora olmasın misali…İptal yarışlar olmadıkça, IOC gemisi yoluna devam eder, karaya ulaşır gibi gözüküyor.

Tüm bunlar olurken, dersini iyi çalışanlar işini bitirdi, başarılı oldular.Madalya sıralamasına bakarsak onların kimler olduklarını çok net görmekteyiz.

 Soçi gözyaşlarına inanmaz...


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar