10 Şubat 2014 Pazartesi

PİERRE WEBO OLAYI





         Takımdaki  rekabet yüzünden, özellikle Emenike’nin geldikten sonra hep sırasını bekledi, her zaman hazır durumda hocanın işaretini gözlüyordu…Durmadan,usanmadan çalıştı,hep güçlü kalmaya özen gösterdi.Ve o an geldi, takımın ilk 11-i ile , çıkmıştı.
   O lanetli 32. dakikada bir anda ayağından öyle bir ses geldi ki, sahada tüm futbolcular duymuştu…PERONEAL tendonu yırtılmış veya kopmuştu!

   Peroneal tendonlar ayak bileğinin dış yan kenarında seyreden ayak bileğinin dışa doğru dönmesini engelleyen önemli yapılardan birisidir.Per
oneal tendonun asıl görevi kasıldıkları zaman ayak bileğinin içeriye doğru dönüşünü sağlamaktır.
Özellikle elit sporda sporcular kaslarını devamlı geliştirmeye, güçlendirmeye özen gösterirler. Faaliyetlerinde aktif rol oynayan bölgelere, daha da duyarlılar…Maalesef, kaslarını güçlendirirken, ayni şeyi bağlarına yapmaları mümkün değildir.Kısacası, kaslar çok güçlü, ama bağlar ayni kalmaktadır. Durum böyle olunca, yırtılmalara, kopmalara  davetiye veriliyor.
   Peki, yok mu bunun çıkar yolu?

   Birincisi, kaslarını daima yumuşak, relaks tutmaya gayret göstermekle başlanmalı.Bunun için her tür toparlanma araçları ihmal edilmemeli. Masaj, küvet, sauna, hamam gibi yerlere gitmeyi ‘’unutmamalı’’.Ayrıca kaliteli kas gevşetici oral olarak  gerekli anlarda kullanmalı, kaslardaki gerginlik giderilmelidir.
   İkincisi, tendon yerlerini stretching ile ısrarla esnetilmeli. Bağ kuvvetlendirilmez, ama esneterek hareket özgürlüğünü artırabilirsiniz. Böylece sakatlanma riskini azaltmış olursunuz.
   Üçüncüsü, antrenman eğitim sürecine, yüklemelere, toparlanmalara dikkat etmelisiniz.Pierre Webo’nun sakatlığı yüklemenin hemen başında olduğundan, dönemsel bir yorgunluk söz konusu olabilir, düşünmekteyiz.

   Yukarıda saydıklarımız sporcu kadar, özellikle teknik kadroyu ilgilendiren konulardır.Maalesef, KONTROL mekanizmasında boşluk ve eksik bilgiler, futbolcularımızı ve taraftarları üzerken, kulüplerimiz ödediklerin karşılığını almakla zorluk çekmekteler.


Kaynakça:   ayakcerrahisi.com

                                                                                                                   Ertan Hatipoğlu


                                                                                                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar