30 Mart 2014 Pazar

BABALAR VE OĞULLAR


                                         



      21 nisan 2014 tarihinde Dünya'nın en-eski, tarih kokan, prestijli Boston maratonu koşulacaktır. Yarışa iştirak edecek bir çok elit atlet, amatör, master yanı sıra, değişik kategori atletler hazırlıklarının son aşamasındalar.
  Bu prestijli maratona 32. Kez katılmaya hazırlanan bir baba ve oğul var ki, hikayeleri, şöhretleri  ve yürekleri ile tüm iştirakçilerin şimdiden önlerine geçmiş durumdalar.

   Her şey 1962 yılında Judy ve Dick Hoyt çiftin hayatların en-acı haberi aldıklarından sonra başlar. Dünyaya gelen erkek bebekleri beyni hasarlı olarak doğduğunu söylerler. Doktorlar bebeğin  iyi bakılabileceği bir kuruma verilmesini önermişlerdi. Anne ve babanın cevabı tereddütsüz ''hayır!''olmuştu. Onlar Rick'i eve götürmeyi seçmişlerdi.Büyüdükçe Rick konuşamıyor, hareket edemiyordu, ama annesi ve babası onun kardeşleri kadar zeki olduğunu görüyorlardı.

   13 yaşında Rick en sonunda okula kabul edildi. Yaklaşık iki yıl sonra, okulun bir hokey oyuncusu olarak kaza geçirdi. Ona yardım amaçlı bir koşu düzenlemeye karar verildi. Rick bunu öğrenince bilgisayarına şöyle yazdı:’’Ben bunu yapmak istiyorum!’’ Dick Hoyt eski kondisyonundan uzaktı, ama 5 mil olan yarışta oğlunun tekerlekli sandalyesini itmeye karar verdi. Yarıştan sonra, Rick duygularını yine bilgisayar yardımıyla aktarıyordu:’’Koşarken engelli olmadığımı hissediyorum!’’

 
   Dick Hoyt beklediği, duymak istediğini  duymuştu! Bu yazılan sözler bir babayı tam 31 yıl boyunca toplam 70 maraton ve 230 triatlon! oğlunun tekerlekli sandalyesini itmesi için motive edecekti! Triatlonun bisiklet aşamasında Rick babasının bisikletin ön tarafına yerleştirilmiş koltukta oturuyor, yüzmede ise, babasını beline bağlı bir cankurtaran salına uzanıyordu. Bisiklet kullanmayı ve yüzmeyi fazla bilmeyen Dick, epey zor aylar, seneler geçirdi. Kolay değildi, ama hiç bir şey baba-oğlu durduramadı. 1992 yılında Hoyt Vakfını kurdular. Vakfın amacı ‘’engelli insanların hayat kalitelerini ve hareket kabiliyetlerini artırmak’’ olarak belirlenmişti.
   Bu hikayenin bir yerinde baba kalp krizi geçiriyor.İyileştikten sonra,  yarışmaya devam ediyor.
   Bu gün baba 73, oğlu ise 52 yaşındadır.En-iyi dereceleri maraton-2.40 saat, yarı maraton ise-1.21 –dir. Kimseyi itmeden, çekmeden bu derecelere ulaşmak çok, ama çok zordur…

   Geçen yıl Boston maratonda yaşanan bombalı üzücü olaylar, Rick ve Dick’i 41. kilometrede yakaladı ve yarışı bitirmelerine izin verilmedi. Bu yıl 32. Kez dünyanın en- güçlü babası ve sporcu oğlu orada olacaklar. Son kez!

   Efsane olmaları için…


Ertan Hatipoğlu

                                                                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar