26 Mart 2014 Çarşamba

MARATON'LAR




    13 nisan LONDRA’da World Marathon Majors serisinin 6 maratondan biri olan, Dünya’da katılımı  en-fazla olanı yapılacaktır. Katılım kotası bu yıl 36.550 ile sınırlı tutulup, 800.000 seyircisi garantidir.
Londra maratonu kesinlikle sadece bir yarış değil, tam bir şölendir. Tam-tam davul gruplar, değişik kostümlü seyirciler, sokak şovlar, maraton boyunca katılımcılara yardımcı olmaktalar. Sayısı fazla hayır kuruluşları arı gibi yardım toplamaktalar.
   Bu yılki maraton elit gruba baktığımızda, duble olimpiyat şampiyonu Mo Farah’ı görmekteyiz. Yıldız sporcu hayatında ilk maratonuna çıkacak, ‘’tavşanı’’ise ünlü Haile Gebrselassie yapacak, dünya rekoru temposunda koşulacaktır.

   21 nisan BOSTON’da  serinin altısına giren Dünyanın en-eski, 1897 yılında ilki yapılmış, tarih kokan, son derece prestijli başka bir maraton yapılacaktır. Londra gibi, burada da 36.000 iştirakçi, 500.000 seyirci beklenmektedir.
Geçen yılki üzücü olaylardan sonra organizatörler sıkı güvenlik tedbirleri almış durumdalar.
   Bu sene maraton bir baba ve oğlu için son olacaktır. Dick Hoyt ve oğlu Rick 30 yıl boyunca Boston maratonunu beraber koştular! Dünyanın en-güçlü babası Dick ve engelli oğlu Rick toplam 31 maraton birlikte bitirdiler…Daha doğrusu, geçen yıl, son metrelere geldiklerinde, hain bombalar  finali geçmelerini engellemişti…Ve bu yıl 32. son maratonuna yine birlikte çıkacaklar!

  SAHRA maratonu, yani The Sultan Marathon Des Sables bir başka, doğa şartlarına  meydan okunmasıdır.Fas çöllerinde, toplam 240 km. bir ultramaraton olup, 6 bölümlüktür. 4-14 nisan tarihlerde yapılacak yarış  +50 dereceye varan sıcaklıklar, kum fırtınaları ve sporcuların kişisel eşyalarını kendileri taşıma zorunluğunu ilave edersek, yarışın ne kadar çetin olduğunu daha net anlatmış oluruz.
  Bu yılki ultramaratona 1080 sporcu, 45 ülkeden yazılmış durumdalar.Bunların arasında tam 165 kadın sporcu var! Katılım ücreti 2500$, yarışın galibine sadece 4500$  öngörülmüştür…

   Sıcak kumlardan sizi Kuzey kutbuna götürsek, hem çeşitleme, hem de kontrast metodu uygulamış oluruz! Nord Pole Marathon 9 nisan günü Kuzey okyanusun buzları üzerinde, 42,195 km olarak yapılacaktır. Soğuk, -30 dereceye varan ısılar, buzlar ve karların üzerinde koşarak kendi irade özelliklerinizi ciddi imtihana sokmuş olursunuz.
   Katılım ücreti 11.900 avro olup, Norveç’ten uçuş, masraflar, helikopter turu, madalya, sertifikalar, hatıra eşyalar, profesyonel fotoğraf ve video çekim, tıbbi yardım fiyatın içindeler. Yarışın organizatörü Richard Donovan her iki kutupta maraton koşmuş biridir...


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar