31 Mart 2014 Pazartesi

SOĞUK SEVENLER


      Soğuk savaşın futbol versiyonu olur mu, çok yakında, Dünya şampiyonasında göreceğiz. Özellikle USA ve Rusya takımları 1/8 finallerde karşı karşıya gelirlerse, futbolun bir spordan çok daha fazla olduğunu anlayacağız.

   İki amerikalı senatör, Kırım referandumundan önce FİFA-ya mektup yazdılar. Mektuplarında Rusya’nın Brezilya Dünya futbol şampiyonasına alınmamasına, ayrıca 2018 yılındaki ev sahipliği iptalini istediler. Cumhuriyet'ci parti senatörleri  Mark Kirk ve Dan Coats örnek olarak Yugoslaviya’ya karşı uygulanan futbol ambargosunu gösterdiler. O yıllarda ülkede iç savaş en-acımasız yüzünü gösteriyordu…

   Amerikalı senatörler gay kanunu ve siyahi insanlara karşı ayrımcılığı da öne sürmüş, sadece bu nedenlerin  Rusya’ya bir futbol ambargosu uygulamalarına yeterli  sebep olduğunu altını çizmekteydiler. Rusya’nın Kırım olayını adeta 1930-lu yılların Hitler ‘in nazi Almanya'sına benzetiyorlardı.
Rusların cevabı ve karşı misilleme atakları geç kalmadı. Dış işleri bakanlığından USA futbol takımını World cup'tan derhal uzaklaşmasını talep ettiler! Sebepler ise, USA-nın sebepsiz Yugoslavya, kimyasal silah bahanesiyle İrak ve Libya işgalleri, Surye’ye işgal teşebbüsü  gösterildi!

   Daha sonra, rus milletvekili Sidyakin kendi Twitter hesabında şöyle yazmaktaydı: ‘’Göze göz,maça-maç!’’
   Futbol dünyanın en- popüler sporundan politik çıkarların rehini, karşılıklı kas gösterilerin aracı olmuştu. Bundan dolayı, UEFA başkanı Michel Platini’nin reaksiyonu hem saf, hem de samimiyetten uzak gibi algılanıyordu. Platini 11 futbolcunun kendi ülkelerin politikası için neden suçlu bulundukları, anlamadığını söyledi. Ayrıca amerikalılar  yaptırımlar istiyorlarsa, futbolla değil, büyükelçilikler kapatsın, diye ilave etti.

   UEFA 2015 yılına kadar ‘’Gazprom’’ile reklam anlaşması , ayrıca ‘’Chelsea’’, ‘’Shalke04’’,’’Kızılyıldız’’ ve ‘’Zenit’’gibi takımların ana sponsoru ve kendisi de bir Rus devlet enerji devi olduğunu hatırlatmamız gerekir.

   Politika sayfalarında futbola hazır olun!


                                                                                                              Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar