1 Nisan 2014 Salı

TÜRK KALKIŞI




      Kalkış denilince, genelde ‘’zengin kalkışı’’ akla gelir. Bazıları ‘’öfke ile kalkan, zararla oturur’’ atasözünü akla getirirler. Size atletik nitelikleri ilerletmek için harika bir hareketten bahsedeceğiz- türk kalkışı (Turkish Get Up).

   Adına bakılırsa, yıllar boyunca türk güreşçilerimizin gözde hareketi olduğunu hatırlayabilirsiniz. Tarih sayfalarını karıştırdığımızda, eski güreşçilerin eğitiminin temelinde türk kalkması yattığını görmekteyiz. Hatta, 45 kg çıvarında kaldıramayan, eğitimi bir adım  ileri bile atılmaz, başka hareketlere geçilmezmiş…

   Mantıklı düşünürsek, eski hocalarımıza hak vermememiz mümkün değildir; bu ağırlığı tek eliyle yerden kalkıp, kaldırabilen, her hareketi yapma ihtimali çok yüksektir! O sporcu bu hareket sayesinde, atletik niteliklerini, fonksiyonelliğini, omuz ekleminde değişik pozisyonlarında güç ve esneklik, bel , karın  ve kalça bölgesinde güç, vücut denge ve kontrol  kazanacaktır. Ayrıca, bu saydığımız niteliklere sahip sporcu, kendini sakatlaması için epey uğraş vermesi gerekecektir…

   Türk kalkması vücudun  neredeyse tüm kaslarını çalıştıran, özel çok eklemli bir harekettir. Onda omurganın rotasyonu ve lateral fleksiyonu, kalçanın fleksiyon ve ekstenziyonu, dizde ekstansiyon, ayak bileğinde plantar fleksiyon ve dirsekte ekstansiyon görünür.

   Genelde çaydanlık dambıllarla çalışılır, ama başlama aşamasında boşta çalışmanızı tavsiye etmekteyiz. Her iki tarafa en-az 30-ar tekrardan sonra, ağırlıklara geçmelisiniz! Halter ile çalışırsanız, omuz, on kol ve el bileğinizin stabilitesini ileri taşımış olursunuz. Omuzunuzda kum dolu çuval ile özellikle o bölgede probleminiz varsa, tercih edebilirsiniz.

   Kendinizi çok ilerletmişseniz, elinize ne geçiyorsa çalışabilirsiniz.Özellikle çocuk veya kadın ile çalışmalar çok  seyirlidir, ama biz futbolcularımıza yine de çaydanlık dambıl'dan  vazgeçmemelerini  tavsiye etmekteyiz.
   Hareketi yaparken üst elinizi devamlı görmeniz gerekir. Her an ağırlığı düşürmeye hazır olun, fakat üzerinize veya yanınızdaki  adamın üstüne olmamasına dikkat etmelisiniz! Kendi vücudunuzu gözleyin ve hissedin! Çalışmanız her zaman yalın ayak veya uygun ayakkabı ile olması gerekir.

   Son olarak, monoton çalışmalarınıza az bir şey çeşitleme ve heyecan katmak istiyorsanız, atalarımızın bize bıraktıkları bu emsalsiz mirastan faydalanmanızı umuyoruz.

   Kalkışlarınız ''Türk'' olsun! 

                                                                                                          Ertan Hatipoğlu

                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar