14 Nisan 2014 Pazartesi

FUTBOL'UN YENİ ÇINARLARI




            Bu sezon Dünya futbolunda hit Atletico Madrid. Hocaları Diego Simeone herkesin hayranı oluverdi. O futbolu değiştirmek için her niteliğe sahip, yeni tip antrenörlerin bir tanesi. Diğerleri malum- Pep Guardiola, Jurgen Klopp, Brendan Rogers, Roberto Martinez,  Antonio Konte…Tüm bu genç ‘’çınarlar’’ grubun genç futbolcu yetiştirme, takım ruhu yaratma ve taktik beceri gibi ortak niteliklere sahipler. Özellikle takımların öne çıkmasında, eksik, sakat futbolcuların neticeleri fazla etkilememesinde, kısacası sistem oyunun uygulamasında başarılı olmaktadırlar. Onlar futbolun eski ‘’çınarlarını’’ gölgede bırakırken, oyunun değişmesine yol açmaktadırlar. Sergiledikleri performanslar o kadar göz alıcı ki, Dünya futbolunda kilit yerlerini almak kaçınılmaz gibi görünmektedir. Onlar futbola yeni ‘’oksijen’’, yaratıcılık getirirken, her alanda olduğu gibi, cesur ve becerikli insana ihtiyaç duyulmaktadır.

   Guardiola’yı örnek alırsak, takımının başarılı sistemini bile değiştirmeye korkmadı, çok zor misyonu sırtlanmaya devam etmektedir. Takımı hücumdayken, iki bek’ini öne çıkartıp, merkezi half’ler gibi oynatmaktan çekinmiyor. Top kaybedilince, yerlerine dönme becerisini başarmış görmekteyiz.Böylece Bayern her zaman 4 kişi ile savunmada kalırken, 6 kişi ile rakip kalesine hücum etmektedir. Avrupa’da  şu an bu oyun modeli konuşulup, tartışılıyor. Karşı çıkan da var, öven de…Zaman zaman deliktir diye, düşünenler olsa da, yeni bir soluk, bir düşüncedir.
   Klopp’un Dortmund’una gelince, oyunun sürati o kadar yükse ki, bazen hayal diye, düşünülmektedir. Takım her sezon eksilse bile, takım oyunundan dolayı, fark edilmiyor. Takım bir-iki yıldızın eline bakmazken, stilinden ödün vermiyor.
   Diego Simeone’nin Atletico’suna bir bakın! Barcelona maçından önce Diego Costa ve Arda Turan gibi yıldızlardan yoksun olmasına rağmen, maçı aldılar ve yoluna devam etmektedirler. Ayni manzara La Liga’da da sergiliyorlar. Bir-iki yıldız futbolcuya bağlı değiller,  orada sistem konuşur.
   Antonio Konte’nin şu anki İtalyan futbolunda başarılı olmak zordur diye, herkes bilir. Ama genç ‘’çınar’’ sanki başarıyor…Seria A kalite olarak düşse ve Juve’yi olumsuz etkilese de, Konte’nin uyguladıkları takımı Avrupa’da yakarlarları zorlamaktadır. 
   Brendan Rogers ve Roberto Martinez futbolcu olarak çok parlak değillerdi, ama hoca olarak çok iyi işlere imza atmaktadırlar. Takımların bütçesine bakın ve rakipleri ile uçurumu görün! Buna rağmen, Everton ve Liverpool’un oynadıkları kaliteli ve güzel futbol tüm Dünya'da takdir edilmaktedir. 

   Yukarıda saydığımız tüm genç ‘’çınarlar’’futbolu değişime zorlamaktalar. Yıllar önce,  Ferguson ve Wenger son derece hücum takımlar yaratmışlardı. Almanya’da Joachim Löw süper futbolculara sahip iken, oyuna gerçeklilik katamadı ve çok önemli maçlar kaybetmişti…Del Bosque kusursuz takımı yarattı, fakat yeni bir strateji üretemediği için, pozisyon kaybına uğradı. Mourinho ise, rakibinin zayıf, ‘’yumuşak karnı’’nı bulmakta ustadır, bulunca da çok ‘’pis’’oynar. Fakat tüm bu eski ‘’çınarlar’’ sadece hücum veya savunma oynatırlar, komplelikten uzaklar.
Genç ‘’çınarlar’’ise, eski ‘’toprakların’’ oyun mantıklarını iyi bilirler ve bazen onların silahları ile kendilerini yenerler. Onların takımları bakarsın bir maçta Mourinho’nun İnter ve Chelsea gibi savunma yapmışlar, daha sonraki maçta ise, Ferfuson’un Manchester’I gibi hücum ederken görürsünüz. Onlar, delicesine taktisiyendir. Her oyuncu değişiklerinde hemen anlaşılmasa da, daha sonra yerindedir diye, kanaat getirilmektedir.

   Yeni ‘’çınarların’’ zamanı başlamış, bakalım gölgeleri eskilerinden daha büyük olacak mı?



                                                                                                Ertan Hatipoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar