11 Nisan 2014 Cuma

DOKTOR MİX




   Doktor Antonio Escribano yıllar önce Sevilla  ve Totenham takımlarda çalışmaları ile ünlenmişti. Endokrinoloji ve beslenme uzmanı olarak,  geçen iki yılda Atletico Madrid takımında görev yaparken, bu yıl yine eski takımına, yani Sevilla’ya geri döndü. Her gittiği takıma sıkı diyetler, kilo kontrolleri ve çeşitli meyve karışımları uygulamaktadır. Meyve suları o kadar popüler oldular ki, tüm futbol dünyasında benzerlerine ‘’Escribano mix'leri’’ demeye başladılar.

  Gittiği her takım inanılmaz performans gösterip, ayrıldığında sistemi uygulanmaya devam etmektedir. Tıpkı Atletico Madrid takımında olduğu gibi…Orada Doktor Jose Maria Villalon ile birlikte çalıştılar, bu yıl ayrıldığında sistemi harfiyen uygulanıp, hem La Liga hem Avrupa domine ediliyor.

  Escribano sistemindeki en-önemli unsur kontroldür. Futbolcular her hafta kantardan geçerler, fazla kilolular sıkı diyete tabi tutulur. Antonio’nun felsefesi çok basit ve nettir: ‘’İvmeleme eşittir kuvvet bölü kütle, yani 2-3 kilo fazlası bir 100metreciye 3-4 metre kaybettirir. Maça vurduğumuza kayıpları siz düşünün.Ayrıca, yorgunluk beraberinde sakatlıkları da getiriyor.Futbolcular taze olmaları ki, topu her an istesinler’’

   Devre arasında verdiği  meyve karışımlar, futbolcuları adeta oynamamış gibi hissettiriyorlar. Kas glikojeni ilk 45 dakikadan sonra 65% maçtan sonra ise, 22% düşer. Bu açıdan bakarsak devre arasında verdiği miksler çok yerinde bulmaktayız. Her maçtan hemen sonra ayrıca pizza ve ayrı meyve yedirmektedir. Toparlanma açısından maçtan sonraki ilk saatler çok önemli, burada da Antonio isabetli hareketler ile takımını daha sonraki antrenman ve maçlara hazırladığını görmekteyiz.

   Her maçtan günler once, Escribano gidilen yerin, otelin yemek şefleri ile uzun görüşmeler yapıp, takımın yiyeceklerini bizzat yazılı veriyor. Futbolcuların oksijen ihtiyaçlarına göre, herkesin dinlenmede yaktığı kalorisini hesaplayıp, günlük porsiyonlarını belirliyor. Her futbolcu mesajlarını kontrol ederken, Doktor’un tavsiyeleri okumaktadır.Gerekiyorsa günlük! Atletico Madrid futbolcular günlük 1900 ila 2700 kalorili günlük menüler tüketmektedir. Hamburgerlere fazla soslu olmadıkları müddetçe katiyen karşı değildir, ama alkole hiç tahammüllü yoktur!

  İşte Doktor Mix’in bir devre arası ve maç sonu için reçetesi:

50% portakal, elma, muz, kavun ve şeftali (eşit olarak)
2%   fruktoz
48% su (devre arası için) veya süt (maç sonu için)
 
 Likit enerjili karışım ( meyveli gazpacho)
½ kaşık tuz
Zeytin ve sirke ( damağa göre!)
3 olmuş, kabuksuz domates
½ kırmızı biber
2  diş şarımsak
1 şeftali
1 yeşil elma (granny smith)
2 portakalın suyu
Su ilave edilir, soğuk verilir. Çeşitleme olarak, kavun, üzüm ve havuç ile kombine edilir.



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar