23 Nisan 2014 Çarşamba

GECE KUŞLARI






BJK futbol takımı çok eğitimli, hırslı bir teknik direktöre, modern futbolun gerekenlerini karşılayacak teknik ekibe sahiptir. Futboldan anlayan ve antrenmanlarını izleyen herkes ilk dediği şudur: ‘’Sağlam, çağdaş, ve çok yönlü, çeşitlemesi bol antrenman yapılıyor!’’ Televizyondan izleyenler bile, lastikler, kızaklar, kasalar ve 7:5, 6:4, 4:2 gibi pres güdümlü antrenmanlarını rahatlıkla görebiliyor. Biliç’in yanında Miljenko Rak gibi başarılı eski bir atletizm hocası var.
 Kısa zamanda takımın koşu mesafesi arttı. Kısacası, bu ekibin antrenman hataları yapması, örneğin takımın  genetik uyum kapasitesini, genel uyum potansiyelini veya genel uyum rezervini yanlış tespit edilmesi, oradan da yanlış antrenman verildiğini İNANMADIK, İNANMIYORUZ!
Problem nerede?

Problemin ağababası pazar akşamki üzücü olayda kendini gösterdi. Allahtan, daha ciddi sonuçlar olmadan, son bulmuştu… Bu problem Beşiktaş futbolcuların başına geldi, ama hemen belirtilerim, ‘’gece kuşları’’ olan sadece onlar değildir.İstanbul’un gece hayatı futbolcular ile kaynadığını herkes bilmektedir

Kısacası, bizim futbolu uykusuzluk basmış, sabahlara kadar devam eden eylenmeler bir gerçektir.
Evet, yatay pozisyon sportif  performans ile çok alakalıdır. Hormonal salgılamasına neden olan uyku, antrenman performansını etkilemektedir. Akşam uykuda vücut büyük miktarda büyüme hormonu salgılayıp, kas kütlesini büyütmektedir. Ne kadar uyku-o kadar kas kütle!

Ayrıca uyumayan sporcu vücutlarında kas kütlelerini bozmakla görevli olan kortizon maddesini üretmektedirler. Her antrenmanda ufak tefek kas fibrili kopar ve ufak tefek pürüzler olur. Onarılınca, eskisinden daha güçlü olunur. Yeter ki, vücutta bunun için yeterli kadar  büyüme hormonu salgılansın… Yeter ki, geceler uykuda geçsin. İşte, burada ikili mücadelerde hala devam eden takımın zaafı gizleniyor olabilir! Çok sayıda kas kopma, çekme ve spazmların nedeni zemin, antrenman gibi faktörlerde aranmaması gerekir, diye düşünmekteyiz. Uykusunu ihmal eden akıllıca iş yapmadığı aşikardır.

Bazıları ‘’öğleden sonra kestiririm,kendime gelirim!’’ düşünüyor, olabilirler.Ama onlara sadece kadın sporcularda bu mümkün olduğunu, o da kısmen gerçekleştiğini,  hatırlamamız gerekir!
Son olarak, gece uyumayan kişilerin tiroit bezlerindeki hormonal bozukluklar, yüklemelerin yanlış kalori denegeleyicilerini bitirdiklerini, altını çizmekteyiz.

Antrenman-eğitim süreci ne kadar kaliteli olursa olsun, toparlanma hareketleri denk yapılması gerekir! Ünlü Sovyet Çeka şefi Felix Dzerjinski der ki: ‘’Kontrol, güvenmenin en-üst ifadesidir!’’ Profesyonel futbolda sıkı kontrol şarttır, sayın Biliç!

Tercümesi karışmasın diye bir daha  söyleyelim:’’ OKO DA VİDİ!’’(göz görsün!)


                                                                                                             Ertan Hatipoğlu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar