12 Mart 2014 Çarşamba

DAİMA PİŞTİ





          Geçen ay ‘’Nike’’ şirketinden futbolu tamamen değiştirecek, ihtilal yaratacak bir yeni ürün üzerinde çalıştıkları beyan etmişlerdi. Hatta, içinde dünya yıldızların ürünü tanıtım videosu oynatmışlardı. Videoda ürün gözükmezken, bizim Arda Turan da memnuniyetini haykırıyordu. Her şey 6 mart tarihine Barcelona’da gösteriye odaklanmış, yeni futbol ayakkabısı ‘’Magista’’yı tüm dünya’ya tanıtacaklardı.
   Çok gizlilik içinde yapılmasına rağmen, şirketin en-büyük rakibi ‘’Adidas’’ istihbarat etmiş, çabuk davranmıştı! Rakibin tanıtım tarihinden bir gün önce, FİFA ve UEFA online kanalında başka yeni ürün dizaynı tanıtmayı başarmıştı - Primeknit FS!  ‘’Adidas’’ın yeni ürünü futbol ayakkabı ile çorap, kalçın arasında bir hybrid olup, ‘’yeni deri’’ hissi vermekteydi. Önceleri çıkardığı Primeknit modelin daha  kalitelisi ve kullanışlısı olduğunu iddia ediliyordu.
   Şimdilik, Adidas ezeli rakibine ofsayttan da olsa bir gol attı, ama asıl kapışma Lisbon Şampiyonlar Lig’i finalinden sonra, Dünya Kupasına kalan süreçte olacaktır. O 20 günlük süreçte her iki şirket yeni ürünlerini var gücüyle tanıtmaya çalışacaklardır.
    Tüm bu olaylar piyasada ne gibi amansız ticari savaşlar ve kullanılan taktiklerin ne derecede yasal olduklarını, hepimiz tahmin etmekteyiz.  Her  gün Oregon ve Herzogenaurach’ta yüzlerce eleman deneyler, araştırma ve en-önemlisi rakiplerin istihbaratı ile uğraş vermektedir. Rakibin öne geçmesine izin vermek, binlerce işten çıkarılmış çalışan , ebediyen kaybolmak demektir…

   Burada başka bir acı gerçek ile, gittikçe yüzleşmeye mahkum olmaktayız; Büyük  spor giyim firmaların kafalarında futbol bir ürün oyununa dönüşmüş durumda. Erkeklik, cesaret ve beceri onların kitabında yoktur. Bir çorap futbolu değiştirir iddiası, bunları açık anlatmaktadır. Yanlış anlaşılmasın, futbol ayakkabısının tarihi gelişmesine saygımız sonsuzdur, ama her şeyden once insan faktörü, yani futbolcunun becerileri önemli oldukları, düşünmekteyiz. Herhalde, şimdi Burak Yılmaz yeni ‘’Magista’’larını giydiğinde, gollerini ikiye katlayacak, diye naif düşünen yoktur!? Ayrıca, bu gidişle futbolcu formaları bir kaç yıl sonra dalgıç formalarına  benzerse, hiç şaşırmamamız gerekecek.

   Ama, yine de, iddialar doğru çıkarsa, Türkiye Süper Lig’ine hemen bu ürünlerden gönderilmesi gerekir!
   Çok acil...

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar