24 Mart 2014 Pazartesi

MOURİNHO YÜREK YEMİŞ





         Chelsea takımın sezon ortasında bu kadar formda olması, Premier  ve Şampiyonlar ligin finaline giderken, o biçim diri girmesinin arkasında  futbolcuların kalpleri  dakikada 180-lik atışlarda gizlidir. Evet , bu  antrenman metodunu Chelsea’lı futbolcular daha  yazın, sezon öncesi  hazırlıkta haftada  ortalama 5 , sezon içinde ise, 2 kez  uygulamaktalar.Takımın kondisyoneri ve Mourinho’nun uzun yıllar  çalıştığı Rui Furia antrenmanlarını her zaman kısa intervallerle, fakat maksimal kalp ritmi ve genelde top ile uygular. Takımın yüksek aerobik ve anaerobik kapasitesini çok kuvvet antrenmanları ile harmanlanıp, rakiplerinden her zaman sahaya avantajlı, güç sahibi olarak çıkmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşması için futbolcularının kalplerini dakikada 180 nabız atışlarına alıştırıyor!

    Premier ligin yüksek temposu ve acımasız rekabeti, genelde sezon ortasında takımların tempolarını düşürüp, adeta bir girdaba sokuyor. Jose bu durumu iyi bildiği için, önlemini daha sezon başında iyi bir hazırlık çalışması ile almaktadır.
İşte, burada futbolcular haftada 5 kez anaerobik eşiğini aşmayı başardılar. Tabi, bunu yapmak için de çok iyi bir toparlanmanız olmalı. Takımın doktoru Paco Biosca bu konuların uzmanı olarak, tam gaz bildiklerini uygulama şansı bulmaktadır.

   Yüksek anaerobik eşiğine eriştikten sonra, sıra bunu top kontrolü ve 5-6 dakikaya yaymaktır. Tam bir fiziksel meydan okuması! Ayni metodu, fakat haftada 2 kez müsabaka döneminde de kullanılmakta. Burada ağırlıklı patlayıcı ve diğer tür kuvvetler çalıştırılmakta. Tabi, iyi bir aerobik temeli ile...
Mourinho’nun top antrenmanlarında futbolcuların nabızları 180 atışın altında seyretmesi sadece dinlenme intervalinde görebilirsiniz. Yükleme  ve dinlenme intervaller 5-er dakika sürmektedir. Bu antrenmanlar her zaman top ile, dar alanlarda yapılmaktadır. Takımlar 4-5 futbolcudan oluşurken, çok fazla efor ederler. Böylece, dar alanlarda yüksek ritme alışan sporcular,  kendilerini gerçek maçta pozitif anlamında, tanıyamıyor, adeta ‘’uçuyorlar’’.

   Son olarak, tüm bunları elde etmesi için Jose çok iyi bir aerobik temel inşa ediyor.Aerobik kapasitesi yüksek olan futbolcu, anaerobik eşikte daha uzun ve fazla kalır, toparlanması da daha çabuk olur.

   O’na boşuna ‘’spesial’’ dememişler...


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar