18 Mart 2014 Salı

BOR'UN MARİFETLERİ





          Elit sporculara kadar, eklem, kemik, diş, yüksek kolesterol ve düşük testosteron veya östrojen seviyesi olanlara katkısı olan bir mikro element. Kısacası, fazla bilinmeyen ve bilinçli kullanılmayan bor mineralini böyle tanıtabiliriz...
   Özellikle erkek sporcular testosteron seviyesini yüksek tutup, hem toparlanma süreçlerini azaltıyor, hem de antrenman ve yarış derecelerini yüksek hedeflemekteler. Kadın sporcular ise, menstrual ağrılarını azaltarak, daha kaliteli antrenman yapabiliyorlar.
   Borun bir başka marifeti amino asitlerin sindirilmesinde yardımcı olmasıdır.Özellikle aromalı olanlar- fenilalanin, triptofan ve tirozin’de çok aktif  rol oynayıp, vücutta intihaplaşmayı durdurmaktadır. Ayrıca, yüksek kolesterol seviyesini  indirdiğini kanıtlanmıştır. Kanıtlanmayan, ama bize göre, borun vücutta herhangi ağrısı olanlara yardımcı olduğu düşünmekteyiz.
   Eklem ve artrit ağrılarda, özellikle ergenlik çağı ve yaşlılıkta 2-3 aylık bor tüketimi, Kalcium,Magnezyum ve  vitamin D sindirimini artırarak, ağrıları büyük ölçüde gidermektedir. Kemik yapı ve sağlamlığını artırarak, bu mineral eklemlerin toparlanmasına ve tedavisine yardımcı olmaktadır. Yokluğunda depresyon, beyin fonksiyonlarda pasifizite, kas ağrıları ve diş eti problemleri gözlenir. Konsantre veya unutkanlık varsa, büyük olasılıkla eksik olan bor mineralidir.
    İnsanlar için toksin olmaması, günlük 10 mg. kadar alınabilir, fakat araştırmalara göre 15 mg. günlük dozun aşılmaması gerekir! Doğal olarak en-çok şu besinlerde bulunur:  kuru üzüm, badem, kuru kayısı, avokado, fındık, ceviz, kuru erik, hurma, şarap (şıra, cabernet), nohut, mercimek, şeftali...
   Gördüğünüz gibi, tüm yukarıdaki besinler güzel ülkemizde mevcuttur.

  Doğal tüketin!



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar