18 Kasım 2014 Salı

COŞAN CÜCELER




Dünya kupası sonrası döneminde, özellikle bir çok iştirak eden ülke takımlarında bir rehavet, düşüş gözlenmiştir. Hollanda, Rusya, Almanya, Portekiz, Yunanistan ve Bosna Hersek bunlardan en-bariz örnekleridir. Diğer taraftan, Rio’da olamayan, Avrupa kupalarında fazla başarılı kulüpleri olmayan ama iyi konsantre olup yeterli forma girip, başarılı olan ülkeler de var.  Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Galler, Polonya, Avusturya gibi takımlar  Euro 2016 eleme maçlarında hem futbolları ile, hem de topladıkları puanlar ile, göze çarpanlar oldular.

Euro 2016 eleme maçları demişken, düne kadar puan alamayan, ‘’cüce’’ denilen ülkelerin sürpriz çıkışı, adeta haykırışlarına şahit olunmakta. Yakın geçmişinde rakiplerinden en-az 5-6  gol yiyen ülkeler, şimdi deplasmanda gelenekleri olan takımlardan puan ve puanlar kazanmaya başladılar!

İSRAİL takımı bu ülkelerin en-bariz örneklerinden sadece bir tanesi. İlk üç maçında 9 puan ile grubunda lider olurken, gölcü futbolcusu Omer Damari attığı 5 gol ile zirveye yerleşmiş durumda!

GÜNEY KIBRIS sürpriz yapan bir başka ‘’cüce’’ takımıdır. Topladığı 6 puan ve oynadığı dirençli futbolu ile herkesin takdirini almış durumdalar.

Ya, FAROE ADALARI takımın yaptığına ne denilir? Atina’nın ortasında yunanlıları o kadar üzdüler ki, Ranieri gibi bir hocanın göndermesine neden oldular. Yıllar da geçse, yunan takımı nereye gitse, adalar çizili pankartlardan kurtulamaz, hiç kuşkusuz…

SAN MARİNO, LİCHTENSTEİN ve MALTA takımları düne kadar rakiplerin gollerini saymakla meşgulken, şimdi puan almaya başlamış durumda. Oynadıkları futbolunda bariz ilerleme gözlenirken, artık onlara yan gözle bakanları çok zor anlar beklemektedir.

Avrupa futbolunda taşlar fena oynamaya başlamışken, bizim bu süreçte nasıl davranıp, pozisyon almalıyız? İlk yapacağımız, yeni Dünya spor evresine adapte olmak olacak, elit futbolcularımıza yeni toparlanma yöntemlerini özellikle anlatmalı, yerleştirmeliyiz. Bununla beraber alt yapımızda reformlar, ciddi kararlar almamız gerekecek.

Yoksa, cüce olma yolunda bizi kimse tutamaz! 




                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar