23 Kasım 2014 Pazar

RAFAEL NADAL'IN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ




Rafa Nadal sırtında oluşan ağrılara karşı uygulamayı düşündüğü kök hücre tedavisinin sonuç alabileceğinden emin. Emin olmasına karşın, İtalya’da örneğin bu tür uygulamalar doping kullanılmış sayılır!?

İspanyol sporcuyu her zaman anti-doping kurallara saygılı olduğunu, özellikle sağlığını tehdit eden herhangi bir uygulamayı kabul etmeyeceğinden kuşkumuz yok, ama yine de kök hücre tedavisi nedir, kısaca anlatmayı görev bildik.

Büyüme faktörleri elde edilmesi için plazma kandan alınırken, daha sonra santrifüjlenir. Hasar gören yerlere enjekte edilerek, onların toparlanmasına, yeniden eski haline gelinmesine yardımcı olunur. Olay budur!

Aslında, sırtında uygulanması düşünülen metot ile, örneğin diz tedavisi için uygulananlar arasında fazla bir fark yoktur. Sadece sırt tedavisinde sırtın alt kısımlarında kök hücre temini için açılması gereken delikler onu daha agresif  kılmaktadır. Daha sonra bu hücreler yetiştirilip,  toparlanmayı hızlandırmakta kullanırlar.

Belli ki, ‘’Toparlanmayı hızlandırma’’ termini İtalya antidoping teşkilatının dikkatini çekmiş,  kendilerine göre araştırma yapmışlar ve ‘’Sağlığa zararlıdır!’’ diyerek,  sporda yasaklamışlar. Şimdilik sadece İtalya’da...

Modern sporda, özellikle milyarların döndüğü branşlarda sporcuların sakatlıkları çabuk geçmesi çok önemli bir konudur. Bununla paralel, son yıllarda gittikçe büyüyen bir antidoping sektörü vardır. Hiç kuşkusuz, Rafa sakatlık tedavisi örneği gibi bir çok tartışmalı pozisyonlar olacaktır. Burada, başta IOC olmak üzere çok çabuk kararını vermeleri gerekir; Profesyonel sporcular amatörlerden ayrı mı, beraber mi? 
Ayrıca,  WADA tüm dünyada nizamı nihayet sağlamak zorunda. Yoksa, İtalya'da başka, Türkiye'de bambaşka olamaz, değil mi?





                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar